کلاینت FTP چیست؟ از کارایی و انواع مدل‌های اون خبر دارین؟ به نظرتون چه کاری از دستش بر میاد؟ امروز قراره تو این پست به همه این سوالات جواب بدیم، فقط یکم صبور باشین تا آروم آروم پیش بریم:

بیشتر ما از طریق یه مرورگر به وب متصل هستیم. شما یه URL رو وارد مرورگر خودتون میکنین، منتظر بارگذاری اون سایت میشین و سایت براتون باز میشه، یا میتونین با استفاده لینک ها بین صفحات مختلف حرکت کنین. این یه رویکرد ساده است اما شما باید بدونین تنها راه ارتباط برقرار کردن با اینترنت نیست!

اگه شغلتون به هر نحوی با توسعه وب در ارتباطه حتماً اسم پروتکل انتقال فایل یا FTP یا File Transfer Protocol رو شنیدین. اگه بخوایم به طور خلاصه بگیم این پروتکل چیه، باید بگیم یه روشی برای متصل شدن به دنیای وب بدون استفاده از مرورگر است.

در طول این مقاله قراره نحوه کار کلاینت FTP رو توضیح بدیم. ما همچنین درباره این که کاربران وردپرس، ویندوز و MacOS بتونن با استفاده از کلاینت FTP به بهترین شکل کار کنن، صحبت‌هایی خواهیم داشت.

پس نگران هیچی نباشین و با یه نفس عمیق کا رو شروع کنین:

کلاینت FTP چیست؟

کلاینت FTP بخشی از نرم افزاره که شما رو قادر میکنه تا با استفاده از یه پروتکل خاص به سرورها متصل بشین. بیشتر ارائه دهندگان هاستینگ (نه همه اونها) هم کاری میکنن که شما بتونین از طریق FTP و مدارک معتبر مثل مواردی که در زیر براتون نام بردم به وبسایت خودتون متصل بشین:

  • نام میزبان: آدرس سرور FTP شما.
  • نام کاربری: در بیشتر موارد این همون نام کاربری نیست که برای ورود به وردپرس استفاده میکنین، بلکه یه یوزر نیم منحصر به فرده.
  • رمز عبور: این هم مثل همون نام کاربری که داشتین یه مورد منحصر به فرده.
  • پورت: بیشتر سرورها از پورت ۲۱ برای اتصالات FTP استفاده میکنن.

تو این قسمت یه مثال واضح از اون چیزی که این اعتبارها در یه کلاینت FTP به نظر میرسن براتون آوردیم:

FileZilla

در بخش بعدی نحوه عملکرد کلاینت FTP رو بهتون نشون میدیم. در کل، درک این مسئله که شما میتونین چه استفاده‌ای از این ابزارها بکنین یه موضوع مهمه:

  • آپلود و دانلود هر نوع فایل
  • ایجاد زیرشاخه‌های جدید در سرور شما
  • عیب یابی وبسایت شما

به طور خلاصه FTP روش متفاوتی رو برای برقراری ارتباط با وبسایت خودتون فراهم میکنه، راهی که فقط شما میتونین ازش استفاده کنین، در حالی که بقیه افراد میتونن سایت شما رو از طریق مرورگر مشاهده کنن.

با FTP میتونین پرونده‌ها رو به صورت گسترده بارگذاری و بارگیری کنین و اتصال از بین رفته رو از سر بگیرین. FTP همچنین امکان ویرایش و بارگیری فایل‌ها یا تغییر مجوزهای اونها رو به طور مستقیم فراهم میکنه.

با FTP میتونین با وبسایت وردپرس خودتون به یه روش کاملاً جدیدی ارتباط برقرار کنین. تنها کاری که برای شروع لازمه، انتخاب کلاینت FTP مناسب برای خودتونه!

از نظر فنی اینها مواردیه که میتونین با خط فرمان (Command Line) هم انجام بدین اما کلاینت FTP یه رویکرد کاربرپسندتر ارائه میده.

نحوه عملکرد کلاینت FTP

به طور کلی بیشتر کلاینت های FTP شبیه هم کار میکنن. ابتدا باید اعتبار نامه میزبان وبسایت خودتون رو وارد کنین، سپس منتظر بمونین تا یه اتصال برقرار بشه. حالا ما براتون یه مثال از چیزی که موقع اتصال به FTP مشاهده میکنین آماده کردیم:

نحوه عملکرد کلاینت FTP

در سمت چپ یه فهرست محلی در رایانه خودتون دارین. در سمت راست میتونین پوشه اصلی سایت وردپرس رو مشاهده کنین. این دایرکتوری شامل همه پرونده‌هایی است که باعث میشه وردپرس بتونه کار کنه. میتونین با استفاده از یه FTP Client با همه اون پرونده‌ها ارتباط برقرار کنین.

به عنوان مثال برای باز کردن ویرایش، بارگیری یا حذف یه فایل میتونین روی پرونده کلیک راست کنین:

کلاینت FTP

به طور خلاصه شما به همه عملکردهای مشابه وقتی که با یه فایل محلی ارتباط برقرار میکنین، دسترسی دارین. بیشتر کلاینت های FTP همچنین باعث میشن تا شما بتونین فایل ها رو بین رایانه و سرور وب خودتون Drag and Drop کنین تا عملیات انتقال شما ساده‌تر بشه:

فایل FileZilla

یکی از ویژگی‌‌های خیلی خوبی که بیشتر کلاینت های FTP دارن اینه که امکان تغییر مجوز برای پرونده‌ها و فهرست‌های سرور شما  رو ذارن:

کلاینت FTP

مجوزها مشخص میکنن چه کسی با چه سطح دسترسی میتونه با پرونده‌های سرور شما ارتباط برقرار کنه. برای مثال میتونین با حذف مجوزهای Read برای کاربران عادی، دسترسی به پوشه Uploads WordPress خودتون رو مسدود کنین.

وقتی این ویژگی‌ها رو ترکیب میکنین، اگه میخواین یه سایت رو اجرا کنین، FTP یکی از متنوع‌ترین ابزارهای موجود و مورد نیاز شماست. بدون سرویس گیرنده FTP شما راه‌های ارتباطی زیادی رو با وردپرس خودتون از دست میدین.

بهترین کلاینت FTP برای استفاده با وردپرس

به نظرتون بهترین کلاینت FTP که مناسب بودجه و هدف شما باشه کدومه؟ اصلاً کلاینت ها رو میشناسین؟

شما میتونین طیف وسیعی از گزینه‌ها رو هنگام مراجعه به کلاینت های FTP انتخاب کنین. همه اونها با وردپرس کار میکنن! اون سیستم مدیریت محتوا یا CMS که شما استفاده میکنین باعث نمیشه تا نتونین از بعضی از کلاینت های FTP استفاده نکنین! پس خیالتون از این بابت راحت باشه.

با توجه به این نکته، انتخاب شما از میزبان وب میتونه در دسترسی FTP یا پروتکل انتقال فایل امن یا SFTP تاثیر بذاره. همونطوری که از اسمش پیداست، SFTP نسخه‌ای امن‌تر از پروتکل است که تقریباً عملکردش با FTP یکیه!

اما ممکنه با SFTP یه نام میزبان و پورت متفاوت رو مشخص کنین. بیشتر وب هاستینگ ها درباره پروتکلی که ساپورتش میکنن شفاف توضیح دادن و بهتون این اجازه رو میدن که با استفاده از کنترل پنل هاست خودتون یه اکانت FTP بسازین:

FTP

تقریباً هر کلاینت FTP از پروتکل و SFTP در همون بسته پشتیبانی میکنه. این به این معنیه که انتخاب CMS یا پروتکل میزبان سایت شما روی انتخاب کلاینت FTP تاثیر نمیذاره.

چهارتا از بهترین کلاینت های FTP برای وردپرس

باید بگیم تصمیمی که شما برای انتخاب کلاینت FTP خودتون میگیرین به دوتا فاکتور بستگی داره:

  • سیستم عامل مورد استفاده شما چیه
  • این که آیا شما میخواین به هر ویژگی یه دسترسی اضافه داشته باشین یا خیر

برای این که بیشتر با قضیه آشنا بشین، قراره ۴ تا از بهترین کلینت های FTP رای وردپرس رو بهتون معرفی کنیم. اکثر این گزینه‌ها، چند پلتفرمی هستن، پس ممکنه تصمیمی که قراره بگیرین تحت تاثیر ویژگی‌هایی باشه که خودتون انتظار دارین و اون کلاینت ارائه میده:

FileZilla (برای ویندوز و مک)

filezilla

FileZilla همون کلاینت FTP است که تو مثال‌های این مقاله ازش استفاده کردیم و میتونیم بگیم هیچ چیز مزخرف و بدی درباره این کلاینت وجود نداره، رابط کاربری خیلی هوشمندی داره که برای ناوبری بسیار ساده است، اگه تازه کار هستین این گزینه خیلی به دردتون میخوره.

با استفاده از FileZilla میتونین اعتبار چند سرور FTP رو ذخیره کنین، با یه کلیک به هرکدوم از اونها متصل بشین و حتی زمان اتصال خودتون رو هم پیکربندی کنین. این موارد علاوه بر ویژگی‌های پایه FTP که تا حالا درموردشون صحبت کردیم، هست.

بهترین قسمت FileZilla منبع باز بودن اونه. وقتی صحبت از کلاینت های FTP میشه، بهتره بدونین که همه گزینه‌های خفنش رایگان هستن، پس حسابی خوشبحالتونه!

Cyberduck (برای ویندوز و مک)

cyberduck

اگه دلتون میخواد از یه کلاینت FTP استفاده کنین که ویژگی‌های خیلی بیشتری رو به شما ارائه بده شاید Cyberduck رو به FileZilla ترجیح بدین. با استفاده از این سرویس گیرنده به همه اصول اولیه دسترسی پیدا میکنین، میتونین به سرور FTP خودتون متصل بشین، با پرونده‌ها در تعامل باشین و چندین مجموعه از اعتبارنامه‌ها رو مدیریت کنین.

با این حال Cyberduck ویژگی‌های بیشتر از این هم داره:

  • با استفاده از پیوندهای موقتی، پرونده‌ها رو با اشخاص ثالث به اشتراک بذارین.
  • به خدمات ذخیره سازی ابری شخص ثالث، از جمله Google Drive و Dropbox وصل بشه.
  • وبسایت خودتون رو با شبکه‎های تحویل محتوا CDN مثل Amazon و CloudFront و Akamai ادغام کنین.
  • برای پرونده‌ها در سرویس گیرنده FTP پیش نمایش داره.
  • دایرکتوری‌ها رو بین رایانه و سرور وب خودتون همگام سازی میکنه.

وقتی که این ویژگی‌ها رو کنار هم بذارین، چیزی که به دست میارین خیلی به عنوان یه ابزار مدیریتی به حساب نمیاد ولی اگه قراره به خدمات ذخیره سازی ابری متکی باشین، Cyberduck یه گزینه خیلی جذاب‌تری نسبت به Filezilla است. تازه اسمش هم خیلی باحال‌تره :))

برای تیم‌های توسعه مجموعه ابزار پیشرفته Cyberduck گزینه‌های خیلی بیشتری برای مدیریت پروژه‌های وب در اختیار شما قرار میده و چون یه نرم افزار منبع بازه خیلی چیز بهتریه!

ForkLift (مک)

forklift

این کلاینت با دوتا کلاینت‌ قبلی که دیدین متفاوته. اول از همه یه نرم افزار پرمیومه و دوم از همه یه کلاینت FTP اختصاصی نیست. با این کلاینت میتونین مدیریت دوتا فایل منیجر رو به عهده بگیرین که با macOS ادغام میشن.

با این حال، فایل منیجر از انواع مختلفی از اتصالات و پروتکل های از راه دور مثل Google، SFTP، FTP، Amazon S3 و Drive و غیره پشتیبانی میکنه. اگه میخواین از یه کلاینت FTP استفاده کنین که کاملاً با سیستم عامل مورد نظر شما ادغام بشه، ForkLift میتونه یه گزینه ایده آل باشه.

WinSCP (ویندوز)

winscp

این کلاینت به اندازه کلاینت های قبلی خفن و خوب نیست، به خصوص که ویژگی‌های کمتری نسبت به بقیشون داره ولی خب از نظر عملکرد و استایل به FileZilla خیلی نزدیکه!

با WinSCP یه کلاینت FTP مستقلی دریافت میکنین که دارای ویرایشگر متن داخلی، پیش نمایش پرونده و ادغام با Amazon S3 است. به علاوه این کلاینت از برنامه نویسی و اتوماسیون وظیفه پشتیبانی میکنه که میتونه اون رو به گزینه‌ای عالی برای توسعه دهندگان تبدیل کنه.

جمع بندی کلی

بنابراین با توجه به این مقاله میتونین هر پرونده‌ای رو از طریق کلاینت FTP ارسال یا دریافت کنین. به عنوان یه توسعه دهنده وب برای دسترسی به وبسایتی که مدیریت میکنین باید از FTP یا یه کلاینت FTP حتماً استفاده کنین، علاوه بر این، ایجاد و حذف دایرکتوری‌ها و خوندن تعداد زیادی از پرونده‌ها روی این سرور خیلی راحت‌تره.

اگه یه سایت WordPress راه اندازی کردین، لازمه دیر یا زود از کلاینت FTP استفاده کنین. این به این معنیه که به یه کلاینت مستقلی احتیاج دارین که گزینه‌های زیادی رو در اختیار شما بذاره.

به دسته بندی کلی زیر نگاه کنین:

  • ForkLift: بهترین کلاینت FTP برای Mac ایت که یه تجربه یکپارچه زیبا رو برای کاربران Mac اما از گزینه‌های رایگان مانند FileZilla و Cyberduck خبری نیست!
  • Cyberduck: بهترین کلاینت FTP برای ویندوز است که اگه میخواین یه انتخاب قدرتمند و خوب داشته باشین میتونین ازش استفاده کنین!
  • FileZilla: بهترین کلاینت FTP رایگان است که یه انتخاب خیلی خوب از نظر سهولت و راحتیه.
  • WinSCP: بهترین انتخاب برای کاربران ویندوزه که میتونه تو خیلی از موارد بهتون کمک کنه ولی خب پرمیوم است.

یه کلاینت FTP عالی میتونه زندگی شما رو خیلی راحت‌تر کنه.

پس یادتون باشه که پروتکل انتقال فایل یا FTP یکی از راه‌های انتقال فایل‌ها بین رسانه است. پروتکل انتقال پرونده یکی از قدیمی‌ترین روش‌هاییه که امروزه هنوز هم مورد استفاده است و به عنوان یه مکانیسم برای دسترسی به کاربران ایجاد شده تا بتونن در یه سیستم خاص به فایل‌ها دسترسی پیدا کنن و از اونها استفاده کنن.

درسته که یه کاربر معمولی اینترنت معمولاً از FTP استفاده نمیکنه با این حال برای توسعه دهندگان خیلی خیلی روش مناسب و خوبیه.

اگه از این مقاله خوشتون اومد اون رو به اشتراک بذارین و نظرات خودتون رو از طریق کامنت ها به اطلاع ما برسونین.