خیلی از مردم فکر میکنن که اینترنت و وب  World Wide Web یکی هستن. در حالی که اینها دو تا مقوله جدا ولی نزدیک به هم هستند! شما چی؟ میدونین شبکه جهانی وب چیه و چه تاریخچه‌ای پشتش قرار گرفته؟ از کاربردهای روزمره و اصلی اون خبر دارین؟ به نظرتون مولفه‌های اصلی اون چه چیزهایی هستن؟

اینترنت یه شبکه بزرگی از رایانه‌هایی است که همه به هم متصل شدن! شبکه جهانی وب یا WWW یا به طور مختصر وب ، مجموعه‌ای از صفحات وب است که در این شبکه‌های به هم متصل رایانه‌ها (اینترنت) یافت میشه و مرورگر شما برای دسترسی به وب از اینترنت استفاده میکنه.

پس وقتی از مدرسه به خونه برمیگردین باید بگین: می‌خوام یه سری به شبکه های جهانی وب بزنم! و این جمله واقعاً درسته!

امروز هم قراره برای شما صحبتی درباره وب جهان گستر داشته باشیم و ببینیم فرقش با اینترنت چیه و اصلاً چرا همچین تکنولوژی به وجود اومد. پس تا آخر مقاله با ما همراه باشین تا به جواب سوالای خودتون برسین:

تاریخچه World Wide Web

Sir Tim Berners-Lee در سال ۱۹۸۹ وب جهان گستر رو اختراع کرد. در واقع اون شخص داشت سعی میکرد تا یه راه جدید برای به اشتراک گذاری داده های دانشمندان پیدا کنه. تو این زمان Internet و Hypertext وجود داشتن ولی هیچکس روحشم خبر نداشت که میشه از اینترنت برای پیوند یه سند به سند دیگه به طور مستقیم استفاده کرد.

ولی امروزه وب یه بستر ارتباطی برای بازیابی و تبادل اطلاعات فراهم کرده و باعث شده تا مردم در هر نقطه از جهان، بتونن به اطلاعاتی که تو یه نقطه دیگه وجود داره دسترسی داشته باشن و خبرها رو با سرعت بیشتری دنبال کنن.

سه تکنولوژی اصلی

Tim پیشنهاد کرد که سه تا تکنولوژی اصلی HTMl , URL و HTTP وسیله‌ای هستند که کامپیوترها با استفاده از اونها میتونن همدیگه رو درک کنن. این همون چیزیه که امروزه ازش استفاده میکنیم.

تیم همچنین اولین مرورگر وب و سرور جهان رو ساخت. شما هنوز هم میتونین اولین سرور وب رو به صورت آنلاین مشاهده کنین.

Sir Tim Berners-Lee در سال ۱۹۸۹ شبکه جهانی وب رو اختراع کرد.

چرا شبکه جهانی وب اهمیت داره؟

وب جهان گستر ، اینترنت رو نه فقط برای دانشمندان، بلکه برای همه دنیا به وجود آورد. در واقع مردم جهان رو طوری بهم وصل کرد که قبلاً کسی خوابش رو هم نمیدید و باعث شد تا اشتراک گذاری اطلاعات، اسناد و علایق مردم و برقراری ارتباط خیلی خیلی آسون‌تر از قبل بشه.

پس مردم با استفاده از این تکنولوژی می‌تونستن هر فایلی که دلشون می‌خواست و حتی افکار خودشون رو به سادگی به اشتراک بذارن.

شبکه جهانی وب اشتراک گذاری اطلاعات رو برای مردم خیلی راحت کرد.

تکامل World Wide Web

از روزی که وب برای اولین بار اختراع شد تا الان دچار تغییرات زیادی شده. اولین سایت ها از صفحات ساده و کلمات و تصاویر تشکیل شده بودن، یعنی بیشتر شبیه کتاب‌ها و مجلات آنلاین هستند. اکثر مردم نمی‌تونستند صفحه وب خودشون رو به راحتی ایجاد کنن و برای ساختن یه صفحه وب باید به صورت دستی کد HTML می‌نوشتن.

Web 2.0

با شروع به توسعه وب ، مردم شروع به برقراری ارتباط و به اشتراک گذاری اطلاعات بیشتری کردن. اونها شروع کردن از سایت ها و وبلاگ های شبکه های اجتماعی استفاده کنن و محتوای شخصی خودشون رو در وب یه اشتراک بذارن (البته به اشتراک گذاری تو این نسل خیلی راحت‌تر شده بود). این نوع وب که جدید هم بود به اسم Web 2.0 شناخته شد.

درسته که تکنولوژی وب خیلی تغییر کرده ولی هنوز هم خیلی از فناوری‌هایی که اولین صفحات وب رو باهاش ساختن، مورد استفاده است.

وب مدرن

امروزه وب هنوز هم در حال تغییر و پیشرفته و موتورهای جستجو در خوندن، درک و پردازش اطلاعات در حال بهتر شدن هستن. اونها روش‌های هوشمندانه‌ای برای پیدا کردن مطالبی که نیاز داریم پیدا کردن و حتی می‌تونن موارد مشابه رو هم به ما نشون بدن.

نحوه عملکرد شبکه جهانی وب

تا اینجای کار متوجه شدین که World Wide Web یا به اختصار وب مجموعه‌ای از سایت ها یا صفحات وب است که تو سرورهای میزبانی ذخیره شده و از طریق اینترنت به رایانه‌های ما متصل میشه و افراد به وسیله اون میتونن اطلاعات یا فایل‌های شخصی رو با هر کسی که می‌خوان به اشتراک بذارن.

اما چیزی که الان می‌خوام راجع بهش صحبت کنم نحوه عملکرد شبکه جهانی وب است.

وب طبق یه سرویس گیرنده و یه سرویس دهنده عمل میکنه. به این صورت که کاربر یه درخواستی رو ارسال میکنه و بعد سرورها درخواست کاربران، صفحات وب یا هر اطلاعاتی که لازمه رو به رایانه کاربری که تو شبکه هست، انتقال میده. کلاً وب سرور یه نرم افزاریه که به صفحات وبی که توسط کابر درخواست شده با استفاده از یه مرورگر پاسخ میده.

رایانه کاربرانی که اسناد رو از سرور درخواست میکنن به عنوان مشتری Client میشناسه و مرورگری که روی رایانه کاربر قرار داره بهش اجازه میده تا بتونه اسناد بازیابی شده رو ببینه.

همه وبسایت ها تو سرورهای وب ذخیره میشن و سرور وب همون Host یا میزبان وب است که شما باید یه پولی پرداخت کنین تا بهتون یه فضایی رو ارائه بدن.

وقتی که شما وارد مرورگر میشین و تو آدرس بار یه URL سرچ میکنین (یا تو گوگل چیزی رو سرچ میکنین)، شبکه جهانی وب دست به کار میشه تا اطلاعات لازم رو به شما برسونه.

سه تا تکنولوژی در رسوندن اطلاعات از سرور به دست مشتری، دخیلن که شامل: مرورگر HTML یا Hypertext Language، پروتکل انتقال یا HTTP و مرورگرهای وب هستند.

زبان HTML

HTML یه زبان نشانه گذاری استاندارد است که برای ساختن صفحات وب استفاده میشه. تو این زبان، ساختار صفحات وب به وسیله عناصر HTML یا برچسب‌ها توضیح داده میشه. برچسب‌ها برای سازماندهی بخش‌هایی مثل پارگراف، تصویر و عنوان استفاده میشن.

شما وقتی یه صفحه وب رو باز میکنین تگ HTML رو نمی‌بینین چون چیزی نیست که مرورگر نمایششون بده، در واقع فقط وسیله‌ای برای ارائه محتوا هستند.

پروتکل HTTP

پروتکل انتقال امن HTTP یه پروتکل لایه‌ برنامه است که باعث میشه وب جهان گستر به طور یکنواخت و درست کار کنه. البته این مدل بر پایه مدلی که شامل سرویس گیرنده – سرویس دهنده است ساخته شده و کاربر از طریق این مدل با سرور ارتباط برقرار میکنه.

این پروتکل نحوه شکل گیری و انتقال پیام و این که وب سرور و مروگر باید در پاسخ به درخواست ارسال شده چه اقدامی انجام بدن رو مشخص میکنه. وقتی URL رو در مرورگر وارد میکنین، یه دستور HTTP به سرور وب ارسال میشه و صفحه وب درخواستی رو انتقال میده.

موارد استفاده از WWW

قبل از این که موارد استفاده World Wide Web رو براتون مثال بزنم باید بدونین که فعالیت‌های تجاری که در اینترنت انجام میشه قدمت زیادی ندارن و اخیراً امکان پذیر شدن. در واقع همون اول که صفحات وب تشکیل شدن فقط سازمان‌های دولتی و دانشگاه‌های آمریکا ازشون استفاده میکردن.

WWW یه شبکه فرعی است که در سوئیس توسعه داده شد و به سریع‌ترین قسمت در حال رشد اینترنت تبدیل شد و بر اساس پروتکل انتقال Hypertext یا HTTP و با استفاده از زبان HTML تونست صفحات وبی تولید کنه که به راحتی از بین تعداد زیادی لینک هایپرتکست ناوبری میشن.

مرورگرهای وب براساس اصل نقطه و کلیک که در نرم افزارهای امروزی بسیار رایج است، به صورت رایگان در اینترنت در دسترس هستن و اجازه میدن تا به کل وب دسترسی داشته باشین.

در حال حاضر اینترنت و اگه بخوام دقیق‌تر بگم WWW مشاغل زیادی رو به خودش جذب میکنه، من از بین این مشاغل اونهایی که به نظرم اصلی‌تر بودن رو براتون لیست کردم:

بازاریابی و تبلیغات

به نظر میرسه که WWW یه وسیله ایده آل برای مشاغلیه که تلاش میکنن کسب و کار خودشون رو تبلیغ کنن. راه اندازی سایت در شبکه جهانی وب و سپس دسترسی فوری میلیون‌ها نفر به اون سایت، باعث میشه تا کسب و کار مورد نظر به سرعت رشد و فروشش افزایش پیدا کنه.

پس عجله کنین و برای راه اندازی و طراحی سایت واسه کسب و کار خودتون دست دست نکنین.

فروش آنلاین مستقیم

شما می‌تونین وارد هزاران فروشگاه مجازی بشین و انواع مختلف محصولات رو مشاهده و در صورت نیاز به سبد خریدتون اضافه کنین. واقعاً فکر میکنین اگه وب جهان گستر یا World Wide Web راه نیفتاده بود، این همه سایت فروشگاه آنلاین شروع به کار میکردن؟ این سایت های فروشگاه آنلاین از بستر وب برای انتقال محتوای خودشون به کاربر، ایمیل فرستادن واسه اونا و تبلیغ و بازاریابی استفاده میکنن. همین بستر وب به اونا اجازه میده که تراکنش های آنلاین هم داشته باشن. یعنی مشتری با چند تا کلیک بتونه از سایت اونا یه چیزی سفارش بده و پولش رو پرداخت کنه.

تحقیق و توسعه

شرکت‌ها، به ویژه اونهایی که کارهای تحقیقاتی انجام میدن، می‌تونن از اینترنت به عنوان یه منبع برای جمع آوری داده ها و یا به اشتراک گذاری نتایج تحقیقات خودشون استفاده کنن. در World Wide Web میلیون‌ها صفحه وب وجود داره که برخی از اونها شامل دسترسی به پایگاه های داده قابل جستجوی اطلاعات مربوط به موضوعات خاص هستند.

ارتباطات

استفاده از ایمیل یکی از بهترین روش‌ها برای تجارت‌های مختلفه تا بتونن با افراد خارجی تبادلاتی رو انجام بدن یا برای استراتژی‌های خاص بازاریابی خودشون کمپین‌های ایمیل بسازن. یکی از این استراتژی های بازاریابی در بستر وب، کمپین ایمیل نام داره که اگه تو حوزه مارکتینگ و بازاریابی کار میکنین، بهتره راجع بهش اطلاعات بیشتری داشته باشین.

همکاری

وقتی که بین شرکت‌ها پیوندی برقرار میشه، می‌تونن خیلی راحت‌تر از طریق اینترنت با همدیگه همکاری کنن. یه نمونه از این همکاری‌ها رابطه بین Bellcore و IBM است که از لینک های اینترنتی برای به اشتراک گذاشتن یه ایستگاه کاری استفاده میکنن.

درسته که تنها چند ساله که WWW به وجود اومده ولی در حال حاضر بیش از ۲,۰۰۰,۰۰۰ شرکت تجاری با وبسایت در شبکه وب وجود داره و این رقم هر روز در حال افزایش است.

پس با این حساب دیگه متوجه شدین که آینده کسب و کار شما چقدر به WWW وابسته است.

تفاوت اینترنت و World Wide Web

برای شروع باید بگم که اینترنت خیلی خیلی بزرگ‌تر از WWW است. در واقع شبکه‌ای از شبکه‌ها است که میلیون‌ها کامپیوتر رو در سراسر جهان به هم متصل میکنه و تا زمانی که اینترنت متصل باشه هر کدوم از این رایانه ها میتونن با همدیگه ارتباط برقرار کنن.

شبکه جهانی وب سیستمی است که که ما از اون استفاده میکنیم تا به اینترنت دسترسی پیدا کنیم. در واقع یه روشی برای رسیدن به همه فایل‌هایی است که شما دانلود و یا آپلود میکنین.

شبکه جهانی وب از پروتکل HTTP – Hypertext، زبانی که برای انتقال داده ها کاربرد داره، استفاده میکنه. وقتی شما دارین پست من رو از طریق یه مروگر میخونین یعنی به وب جهان گستر دسترسی دارین.

پس در حالت کلی، اینترنت وسیله‌ای برای ارسال ایمیل‌های آنلاین شما یا چت کردن است و شبکه جهانی وب وسیله‌ای است برای درخواست و دریافت اطلاعاتی که به اون نیاز داربن.

World Wide Web

بهتره بدونین که استفاده از WWW در ابتدای URL یه اجبار نیست بلکه یه توافق بین شرکت‌هاست و اگه کسی بخواد می‌تونه از پیشوند دیگه‌ای استفاده کنه.

وب یا Web هم مثل بقیه سرویس‌های اینترنتی، مبتنی بر خدماتی است که از طریق اون میشه به گستره وسیعی از منابع اینترنت دسترسی پیدا کرد. برخلاف پیچیدگی اینترنت، ماهیت خود وب نسبتاً ساده‌ است ولی از طرف دیگه وب جهانی بزرگ‌ترین و متنوع‌ترین مجموعه اطلاعاتی است که تا حالا بشریت به خودش دیده.

این شبکه با امکانات گسترده خودش، یکی از پیشرفته‌ترین ابزار و خدمات اطلاع رسانی است که دقیقاً مثل‌ کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع رسانی میمونه. هدف اصلی تشکیل دادن همچین چیزی هم اشتراک مسائل تحقیقاتی و همکاری بین دانشمندان در نقاط مختلف و همچنین محور قرار دادن خواننده به جای نویسنده و گذار از متن به Hypertext است.

اما با گذر زمان، رشد و گسترش این تکنولوژی در همه جنبه‌های زندگی ما باعث شده که تا این حد محبوب و فراگیر بشه و دیگه فقط به کارهای تحقیقاتی مربوط نباشه.

این هم از داستان شبکه جهانی وب که همه ما هر روز با اون سر و کار داریم و عمده کارهای روزمره خودمون رو با استفاده از اون انجام میدیم، شاید دونستن این نکات بتونه بهتون کمک کنه تا خیلی دقیق‌تر درباره اصطلاحاتی که همیشه ازش استفاده میکنین، فکر کنین.

هر سوال و یا نظری دارین می‌تونین از طریق کامنت‌ها با من در ارتباط باشین.