تو دنیای امروزی، با شیوع ویروس کرونا و تغییر کردن شیوه کسب و کار در این اوضاع خیلی از مشاغل به صورت دورکاری دراومدن و دیگه محیط کار به یه مکان راحتی مثل خونه تبدیل شده! در حقیقت چیزی که مهمه اینه که شما در دورکاری با چالش‌هایی روبرو می‌شین، اصلاً این شیوه کار کردن برای شما مفیده یا مضر؟ 

در دورکاری شما در دفتری در خونه کار می‌کنین که تمام شرایط دفتر کاری شما رو دارا باشه. پس با این حساب باید یه سری معایب و مزایایی برای این مدل کار کردن به وجود بیاد، تو این مقاله هم قراره ما این مزایا و معایب و البته چالش‌هایی که شما در طول کار از خانه باهاش روبرو می‌شین رو براتون لیست کنیم، پس با ما همراه باشین:

مزایا و معایب دورکاری

مزایای کار در خانه

۱۰ مزیت برتر دورکاری

 

  • زمانبندی انعطاف پذیر؛ هر لحظه می‌تونین استراحت کنین، دیگه زمان ناهارتون یه تایم عجیب و غریب و یا یه اسنک ساده نیست و می‌تونین خودتون همونطوری که مد نظرتونه ساعت کاری رو تنظیم کنین.
  • محیط سفارشی؛ با دورکاری شما می‌تونین سر و صدای محیط رو همونطوری که دوست دارین تنظیم کنین و اگه مراقب ارگونومی فضای کاری خودتون باشین، می‌تونین ریتم قوی‌تری برای گردش کار خودتون ایجاد کنین.
  • لباس‌های راحت؛ شما می‌تونین شلوراهای راحتی و بلوزهایی که دوست دارین رو بپوشین و کسی هم قرار نیست بخاطر اونطور لباس پوشیدن شما رو بازخواست کنه!
  • ارتباط آسون‌تر؛ برای پیدا کردن یک اتاق کنفرانس یا معامله با یک همکار به صورت خصوصی، مجبور نیستین یه اتاق خالی و جای مناسب پیدا کنین، خیلی راحت با پلتفرم‌های امنی (مثل پلتفرم گوگل میت) که برای این کار ساخته شدن می‌تونین با هرکسی از سر کار که خواستین تماس برقرار کنین.
  • نبود حواس پرتی؛ در دورکاری از سوال کردن از همکارهای خودتون در مورد محاسن ارز رمزنگاری شده، صدای آژیرهایی که در بیرون پنجره شما ناله می‌کنن و در کل حواس پرتی‌هایی که ممکنه سر کار ایجاد بشه دور می‌مونین!
  • رفت و آمد صفر؛ وقتی تو خونه برای خودتون یه دفتر کار یا یه محیط کاری ایجاد می‌کنین یعنی دیگه قرار نیست یه مدت زمان طولانی رو در مترو یا ترافیک‌های سنگین بگذرونین!!
  • پس انداز کردن؛ اگه تو یه شهر شلوغ و بزرگ کار می‌کنین و هر روز برای غذا خوردن پول می‌دین قطعاً غذای داخل خونه براتون ارزون‌تر در میاد و به جز هزینه مالی تو وقت خودتون هم بیشتر صرفه جویی میشه!!
  • دور موندن از ترافیک؛ خوبی که دورکاری داره اینه که شمار و از شر خیابون‌های شلوغ و ترافیک راحت می‌کنه!
  • وقت بیشتر با عزیزان؛ با دورکاری به راحتی می‌تونین از یه بیمار در خونه مراقبت کنین، اوایل روز برای بچه‌های خودتون آماده باشین و به طور کلی برای افراد تو خونه وقت بیشتری بذارین!

۱۰ عیب دورکاری

  • قدرت اراده؛ اراده برای دورکاری خیلی مورد مهمیه، فرض کنین شما تو خونه باشین سریال مورد علاقتون هم پخش بشه و کلی کار داشته باشین، چی کار می‌کنین؟!
  • سخت بودن روال کاری؛ نظمی که شما در محل کار دارین تقریباً هرگز نظمی نیست که شما در خونه دارین. آینه کردن برنامه و فرآیندهای شما در خارج از دفتر کار و تازه اون هم در داخل خونه کار دشواریه.
  • از دست دادن تماس‌های مهم؛ بخاطر همون موردی که در بالا گفتیم و البته مشکلاتی مثل قطعی اینترنت، مشغول شدن به کار دیگه‌ای و غیره، احتمالش زیاده که از تماس‌های مهم جا بمونین.
  • چرت‌‌های طولانی؛ چرت زدن کار خوبیه و انرژی شما رو تجدید می‌کنه ولی این که بعد از ناهارتون دو ساعت بخوابین، فقط شما رو از انجام خیلی از کارها عقب می‌ندازه!
  • بی‌حوصلگی؛ کار در خونه باعث میشه که شما وقت زیادی رو با خودتون و تنهایی بگذرونین که چنین چیزی باعث میشه زود به زود حوصله‌تون سر بره!
  • آروم کار کردن؛ گاهی اوقات در دفتر کار کردن یه انرژی خاصی به آدم میده که متاسفانه دورکاری چنین ویژگی رو نداره!
  • مشکل اینترنت؛ کم شدن سرعت WIFI یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتیه که ممکنه هر کسی در دور کاری باهاش مواجه بشه!
  • در انتظار پاسخ موندن؛ اگه مشکلی براتون پیش بیاد کسی نیست که سریعاً پاسخ شما رو بده و باید زمان زیادی رو صرف انتظار برای پاسخ بکنین.

چالش‎‌های دورکاری و نحوه غلبه بر اونها

چالش‌های دورکاری

۱. مدیریت برنامه و زمان خودتون

این که دیگه سر ساعت شش صبح صدای آلارم گوشیتون رو نشنوین خیلی جذابه نه؟ همه روز رو تو اتاق خودتون هستین و تنها یک ساعت برای ناهار استراحت می‌کنین. دیگه می‌تونین ساعات کار خودتون رو تنظیم کرده و هر وقت دلتون خواست کار کنین. یعنی آزادی از آن شماست!

البته اگه همه چی خوب پیش بره و جایی مشکلی نباشه!!

مفهوم «ساعات کاری عادی» در سرتاسر جهان همچنان مورد استفاده قرار می‌گیره؛ چون به عنوان ابزاری کارآمد برای مدیریت زمان استفاده میشه. وقتی ساعت مورد نظر رو تعیین کردین، می‌دونین چه زمانی قراره کار کنین و چه زمانی آزادین و می‌تونین دنبال تفریح و اوقات فراغت خودتون برین. می‌تونین روزها، هفته‌ها یا ماه‌ها قبل برنامه ریزی کنین چون دیگه می‌دونین قراره تو چه ساعت‌هایی و اصلاً چند ساعت در روز کار کنین.

بدون چنین ساختاری کارمندان رو کار با مشکلات زیادی روبرو میشن و زندگی کاری اونها خیلی خیلی سخت میشه. بهتره برای تنظیم ساعات کاری خودتون و تنظیم کارهای خونه و خانواده، زمان مناسبی رو تعیین کنین.

۲. مرز بین زندگی شخصی و شغلی

یکی از مشکلاتی ممکنه در دورکاری باهاش مواجه بشین، مرز بین زندگی شخصی و زندگی کاری شماست!

در حالت ایده آل، خونه شما محل آرامش و امنیت است. اینجا همون جاییه که شما استرس یه روز کاری پر مشغله رو کنار می‌ذارین و برای ساعتی استراحت می‌کنین.

پس وقتی کار شما به خونه میاد یعنی باید یک فضای فیزیکی برای کار، جدا از بقیه خونه خودتون اختصاص بدین.

برای خیلی‌ها، این به معنای وجود یه دفتر کار در خونه و مشخص کردن فضای کاری و شغلی است.

در نهایت منظور ما از این مورد اینه که هرچی مرزهای زندگی کاری و شخصی شما چه از نظر مکانی و چه از لحاظ زمانی مشخص‌تر باشه، بهتر می‌تونین اوضاع اطرافتون رو کنترل کنین.

۳. عوامل حواس پرتی

حتی اگه با همه چالش‌های بالا هم کنار اومدین و بهشون غلبه کردین، باز هم دورکاری و درآمد زایی در خونه مشکلات خودش رو داره، مثل حواس پرتی‌های زیاد در خونه!

در اطراف وسایل شخصی و یادآوری کارهاتون، تمرکز کردن واقعاً سخت است. عوامل حواس پرتی مانند تلویزیون، کتاب و لباس‌های شسته شده شما خیلی راحت تمرکزتون رو به هم می‌زنن.

اما خب برای این که به این مشکل هم غلبه کنین یه سری راه حل‌هایی وجود داره. مثلاً انتقال فیزیکی خودتون به یک دفتر کار جداگونه در خونه، پاک کردن عوامل حواس پرتی از اطراف خودتون یا حذف تلویزیون و کتاب.

هدفون‌های کاهش دهنده صدا می‌تونن به شما کمک کنن تا حواستون به صداها پرت نشه.

می‌تونین با خانواده خودتون قوانینی رو تنظیم کنین که در هنگا کار شما، مزاحم نشن و ساکت باشن و تا جایی که ممکنه فضای کاری رو برای خودتون شبیه سازی کنین.

۴. کاهش نظارت و هدایت

مدیر و کارفرما با نظارت و هدایت کارمندان، به کارها سر و سامون میدن. ولی وقتی دورکاری می‌کنین، تمایل به نظارت و هدایت کمتری دارین. رئیس شما (یا مشتری شما، به حسب مورد) معمولاً به شما چندان راهنمایی نمی‌ده، راهنمایی بسیاری از کارمندان از راه دور برای ادامه مسیر خودش به شدت خاصی نیاز داره.

حالا برای این که دچار مشکل نشین، می‌تونین از کارفرمای خودتون بخواین که پروژه‌های مهم‌تر رو در دسترس شما قرار بده و یا این که مدام برای نظارت روی کار با شما در تماس باشه.

حداقل یک بار در هفته، باهاشون در ارتباط باشین تا درباره پیشرفت خودتون، چالش‌هایی که داشتین و هرگونه ایده برای رفع این چالش‌ها صحبت کنین. پس اونها رو در جریان نگه دارین تا بتونن بازخورد و جهت بهتری رو به شما ارائه بدن.

اگه برای خودتون کار می‌کنین، با تعیین اهداف گسترده هفتگی شروع کنین. سپس هر روز صبح، سه کار با اولویت بالا رو تعیین کنین و به ترتیب هر کدوم رو انجام بدین.

کار در خونه یا محل کار؟!

کار در دفتر یا خانه؟

مرغ همسایه غازه!! یعنی چی؟ یعنی این که شما شاید یه دورکار باشین و همیشه فکر کنین کار کردن در محل کار خیلی بهتره، یا اگه سر کار میرین هر روز صبح که از خواب بیدار می‌شین به خودتون می‌گین ای کاش کارم تو خونه بود و این همه اره تا شرکت نمی‌رفتم!!

وقتی تو محل کار خودتون هستین، هیچ چیزی بهتر از اتفاقات هیجان انگیز توی خونه یا پتویی که روی تخت خوابتونه شما رو سر وجد نمیاره!! فقط دلتون می‌خواد برسین خونه و برین زیر پتو! وقتی هم که تو خانه هستین، در مورد شوخی با همکاران خودتون خاطره سازی می‌کنین و به اتفاقاتی که می‌تونست سر کار بیفته فکر می‌کنین!

در هر صورت، مهمه که محیطی رو انتخاب کنین که در اون بیشترین موفقیت رو به دست میارین و البته با شخصیت شما هماهنگی بیشتری داره. به هر حال، هر کسی تجربه منحصر به فرد خودش رو با کار از راه دور و یا رفتن به محل کار داره! تقویت کردن بهره وری یه فرد می‌تونه فاجعه‌ای در پرت کردن حواس شخص دیگه‌ای باشه. همونطور که شروع به کار طولانی‌تر و ایجاد تجربه بیشتر می‌کنین، یادگیری تمرکز در هر محیط مهارت مهمی در زندگیه و در طولانی مدت فقط به حرفه‌ای‌تر شدن شما کمک می‌کنه، به خصوص وقتی شرکت‌های از راه دور مورد توجه قرار بگیرن. می‌تونین تجارب قابل اشتراک رو در سایت سازمان نظام صنفی رایانه‌ای ببینین.

با خودت رو راست باش!!

برخی از موارد مهمی که باید در نظر بگیرین اینه که در چه محیطی بیشترین تمرکز رو دارین، اگه حواستون پرت شد چقدر طول می‌کشه تا دوباره سر کار برگردین، و چگونه بهترین ارتباط رو با بقیه برقرار می‌کنین؟ اگه از خودتون انگیزه دارین و آدم با اراده‌ای هستین، به خوبی می‌تونین از طریق دورکاری کسب درآمد کنین ، پس کار در خانه انتخاب مناسب شماست.

اگه در تعاملات اجتماعی پیشرفت می‌کنین، از دیدن کار دیگران الهام می‌گیرین و اگه دوست دارین دیگران شما رو ببینن، کار در دفتر برای شما مناسبه.

حرف آخر

دورکاری با مزایای زیادی همراهه از تخلیه روزانه رفت و آمد تا برنامه کاری انعطاف پذیرتر تا امکان زندگی و کار در هر جای دنیا. اما گول این ظاهر خوب رو نخورین هنوز هم چالش‌هایی وجود داره که باید خودتون رو براش آماده کنین.

بدون ساختار تحمیل شده توسط یه محل کار سنتی، شما باید ساختار و روال خودتون رو ایجاد کنین. اگه می‌خواین از هر جایی آزادی کار داشته باشین، برای مسئولیت‌های اضافی نیز آماده باشین.