اگه به ساختن یک وبسایت یا وبلاگ فکر می‌کنین، باید از یکی از بهترین CMS های موجود در بازار استفاده کنین. CMS (سیستم مدیریت محتوا) به شما کمک میکنه محتوای وبسایت خودتون رو بدون نیاز به مهارت برنامه نویسی HTML یا CSS ایجاد، مدیریت و اصلاح کنین. کاربرد آسون سیستم عامل‌های مدرن CMS به این معنیه که هر کسی میتونه به تنهایی خودش یک سایت جذاب و خفن بسازه. نیازی نیست که شما یک توسعه دهنده وب، یک طراح یا تجربه قبلی ساخت وبسایت باشین. اما برای این کار بهتره که اول از همه با سیستم های مدیریت محتوا آشنا بشین؛ پس باید پستی درباره مقایسه سیستم های مدیریت محتوا بخونین!

این مقاله همون چیزیه که شما برای شروع کارتون بهش نیاز دارین چون در این پست، ما سه مورد از محبوب‌ترین و بهترین سیستم عامل‌های CMS که در سال ۲۰۲۰ ارائه میشن رو بررسی می کنیم، جوانب مثبت و منفی اونها رو مقایسه می‌کنیم و به شما کمک می‌کنیم یکی از اونها رو انتخاب کنین.

سه‌تا بهترین CMS هایی که ما در جستجوی اون هستیم:

  • وردپرس wordpress
  • جوملا joomla
  • دروپال Drupal

در اینجا همه چیزهایی که باید در مورد مقایسه سیستم های مدیریت محتوا بدونین برای شما جمع آوری شده:

مقایسه سیستم های مدیریت محتوا از هفت منظر

۱. قیمت و مخارج بهترین سیستم مدیریت محتوا

صحبت در مورد هزینه‌های استفاده از هر یک از این سیستم های مدیریت محتوا بسیار مهمه، این معامله است:

هر کدوم از این سه تا CMS به خودی خود ۱۰۰٪ رایگان هستن، فقط با چندتا کلیک میتونین یکی از اونها رو مستقیماً از وبسایت های رسمی بارگیری کنین، اما:
هزینه های جانبی دیگه‌ای نیز وجود داره که باید خودتون اون رو بپردازین
این هزینه های جانبی شامل دو چیز عمده میشه: نام دامنه و میزبانی وب.

نام دامنه همون آدرس وبسایت شما در وب است. نام دامنه این سایت Websitesetup.org است. خرید و نگهداری دامنه بصورت آنلاین سالانه حدود ۱۵ دلار هزینه داره.
تنظیم میزبانی وب، محلیه که وبسایت شما در اون قرار داره و بازدیدکنندگان میتونن به اون دسترسی پیدا کنن. قیمت میزبانی خوب از ۳ دلار در ماه شروع میشه.
ساخت وبسایت خودتون در هر یک از سه‌تا CMS برتری که امروز معرفی کردیم، از نظر نام دامنه و میزبانی یکسان است.

راستی یه چیز دیگه…

در حالی که سیستم عامل‌های CMS، برای بارگیری رایگان هستن، در برخی موارد، کاربران می‌خوان مجموعه ویژگی‌های بومی سیستم CMS خودشون رو با ماژول ها یا طرح‌های اضافی گسترش بدن.

در این صورت مقایسه wordpress, joomla و Drupal از نظر قیمت به شکل زیر است:

  • افزونه های وردپرس با قیمت ۰ تا ۲۰۰ دلار در دسترس است.
  • پلاگین های جوملا: ۰ تا ۷۰ دلار.
  • پلاگین های دروپال: ۰ تا ۱۰۰ دلار.

همین موضوع برای تم ها (بسته های طراحی قابل نصب) هم صدق میکنه:

  • تم های وردپرس با قیمت ۰ تا ۲۵۰ دلار در دسترس است.
  • مضامین جوملا: ۰ تا ۲۰۰ دلار.
  • مضامین دروپال: ۰ تا ۸۰ دلار.

هر سه‌ wordpress, joomla و Drupal دارای افزونه هایی با دامنه تقریباً یکسان هستن. در نهایت، اگه بودجه کافی ندارین، نیازی به خرید هیچ افزونه‌ای هم ندارین.

در پایان، اگه قصد دارین کار خودتون رو با حداقل قیمت شروع کنین، صورت حساب شما به شکل زیر است:

۱۵ دلار (نام دامنه) + ۳ * ۱۲ دلار (میزبانی) = ۵۱ دلار در سال

۲. سطح تخصص مورد نیاز

دومین مورد برای مقایسه wordpress, joomla, Drupal ، سطح تخصص مورد نیازه البته بهتره بدونین شما میتونین از هر یک از بهترین CMS های ما از این مجموعه بدون تجربه قبلی استفاده کنین.

همونطور که گفته شد، نتیجه دلخواه شما بسته به انتظاراتی که دارین و میزان پیشرفت سایت مورد نظر خودتون ممکنه متفاوت باشه.

وردپرس WordPress مسلماً آسون‌ترین مورد برای استفاده است و گسترش عملکرد سایت شما و شخصی سازی طرح‌ها در این ابزار بسیار قابل دسترسی‌تر از بقیه بسترهای تولید محتواست.

علاوه بر این، بسیاری از شرکت‌های میزبان در حال حاضر چیزی که «میزبانی مدیریت شده وردپرس» نامیده میشه رو ارائه میدن، به این معنی که دیگه لازم نیست نگران تنظیمات فنی سرور باشین و یا حتی نگران نصب وردپرس توسط خودتون باشین چون که شرکت میزبان همه این موارد رو اداره خواهد کرد.

در مورد سفارشی سازی، وردپرس دارای رابط کاربری دوستانه‌ای برای تغییر شکل ظاهری سایت شما، تغییر رنگ، پس زمینه و سایر عناصر بصری است.

سطح تخصص مورد نیاز

جوملا و دروپال بیشتر توسعه دهنده محور هستن و انتظار دارن که شما در کار با HTML و PHP متخصص باشین؛ پس یعنی اگه می خواین یک وبسایت شخصی سازی شده‌تر و دارای عملکرد سفارشی ایجاد کنید این دوتا ابزار خیلی بهترن.

البته در CMS هایی که معرفی کردیم تعداد افزونه‌هایی که برای وردپرس وجود داره خیلی بیشتر از بقیه سیستم هاست و اونها همون چندتا پلاگینی هم که دارن به خوبی پلاگین‌های وردپرس نیستن.

در بیشتر موارد اگه میخواین یه وبسایت سفارشی داشته باشین، می‌تونین شخصی رو استخدام کنین که با این سیستم ها آشنایی داشته باشه و یا این که خودتون کارهای داخلی جوملا یا دروپال رو یاد بگیرین.

مقایسه سیستم های مدیریت محتوا

البته باید بگم که همه این موارد به اندازه جامعه برمیگرده؛ یعنی  تعداد افرادی که از محصولات و افزونه های مرتبط با وردپرس استفاده میکنن خیلی بیشتر از کساییه که با جوملا یا دروپال کار می‌کنن. پس اگه قراره برای سایت خودتون قابلیتی رو تنظیم کنین که با استفاده از افزونه ها به دست نمیاد باید خودتون اون ویژگی رو ایجاد کنین.

۳. محبوبیت سیستم های wordpress, joomla, Drupal

سومین مورد برای مقایسه Joomla و WordPress و Drupal ، محبوبیت و رواج یه CMS است؛ رقابت برای محبوبیت در واقع عین یه رقابت بدون برگزاری هرگونه مسابقه‌ایه. با نگاه کردن به نمودار زیر متوجه میشین که وردپرس دست همه سیستم ها رو از پشت بسته و رایج‌ترین سیستم مدیریت محتوا به حساب میاد!

محبوبیت وردپرس، جوملا و دروپال

نمونه وب سایت هایی که در وردپرس اجرا میشن:

  • کاخ سفید
  • دانشگاه واشنگتن
  • وبلاگ PlayStation

نمونه وب سایت هایی که در جوملا اجرا میشن:

  • RogerFederer.com
  • مرکز اطلاعات منطقه‌ای سازمان ملل
  • itWire

نمونه وب سایت هایی که در دروپال اجرا میشن:

  • ناسا
  • دانشگاه هاروارد
  • تسلا

۴. انتخاب طرح‌ها

کیفیت طراحی عامل بسیار مهمی در انتخاب CMS شماست. همه ما میخوایم وبسایت های جذاب و جدیدی بسازیم که حسابی چشم نواز باشن، پس حتماً متوجه شدین که چهارمین مورد برای مقایسه سیستم های مدیریت محتوا مربوط به انتخاب دیزاین سایت است.

چطوره اول از همه درباره طراحی خارج از جعبه صحبت کنیم، به این معنی که CMS درست در تنظیمات پیش فرض خود بلافاصله پس از نصب ظاهر خوبی داره.

اینجا ما WordPress رو داریم:

طراحی وردپرس

Joomla:

طراحی جوملا

Drupal:

طراحی دروپال

اگه از ما بپرسین میگیم که جوملا و دروپال یکم قدیمی‌ترن و این وردپرس است که برای طراحی سایت های مدرن توسعه یافته!

حالا بهتره تم پیش فرض رو کنار بذاریم چون بیشتر مشتری‌ها میخوان سایتی منحصر به فرد و جذابیت داشته باشن و اینجاست که افزونه ها، تم ها و قالب‌ها وارد عمل میشن.

هزاران طرح زمینه برای وردپرس وجود داره (هم رایگان و هم پولی). برای شروع، می‌تونین به فهرست رسمی مضامین در WordPress.org برین که حدود ۱۰ هزار تم رایگان در اونجا موجوده و اصلاً به جز اون هزاران طرح رایگان و پولی در سراسر وب موجوده که میتونین استفاده کنین!

به طور کلی، مطمئناً در انتخاب گزینه با وردپرس کمبودی حس نمیکنین!

مقایسه wordpress, joomla و Drupal

انتخاب شما برای دوتا CMS دیگه محدودتره. از همه مهمتر، تم‌های رایگانی که واقعاً خوب بنظر برسن برای جوملا و دروپال خیلی کمتره، در واقع  جوملا و دروپال در برابر وردپرس، مثل قطره‌ای درمقابل دریا میمونن!

در Joomla و Drupal هم تم‌های پولی خیلی بهترن ولی خب البته نسبت به وردپرس تنوع کمتری دارن!

۵. گزینه‌های شخصی سازی

در قسمت زیر با اصطلاحاتی که هر کدوم از سیستم های wordpress, joomla, Drupal برای نصب یه ویژگی جدید دارن آشنا میشین:

  • وردپرس به همه اونها پلاگین میگه،
  • جوملا اونها رو افزونه مینامه،
  • و دروپال اونها رو ماژول مینامه.

در حقیقت ایده پشت همه این موارد مشابهه و فقط اسمشون با هم دیگه فرق داره؛ همه اونها به شما امکان میده دامنه پیش فرض ویژگی‌های همراه با CMS رو گسترش بدین.

پس اینجا قراره سیستم های مدیریت محتوای Joomla و WordPress و Drupal رو از منظر گزینه‌هایی که برای شخصی سازی به سما ارائه میدن بسنجیم. بهتره اول از همه با زبان اعداد صحبت کنیم:

  • فقط در دایرکتوری رسمی بیش از ۵۰،۰۰۰ افزونه برای WordPress پیدا میکنین و هزاران مورد دیگه از توسعه دهندگان شخص ثالث هم برای این سیستم وجود دارن.
  • حدود ۸۰۰۰ برنامه افزودنی برای جوملا در دایرکتوری رسمی و یکصد مورد دیگه در سراسر وب موجوده.
  • حدود ۴۴۰۰۰ ماژول برای دروپال در دایرکتوری رسمی وجود داره، اما تعداد انگشت شماری از اونها در سراسر وب موجوده.

وردپرس بیشترین تعداد افزونه‌ها رو ارائه میده و این افزونه‌ها بیشتر مورد توجه کاربران قرار می‌گیرن. به این معنی که اونها قراره توسط کاربر نهایی سایت مورد استفاده قرار بگیرن، اونها یک رابط کاربری بهینه شده و کنترل پنل‌هایی با درک راحت دارن. همچنین میتونین با خیال راحت انتظار داشته باشین که اگه به ویژگی جدیدی برای سایت وردپرس خودتون نیاز دارین، احتمالاً از قبل افزونه ای برای اون وجود داره.

جوملا کاتالوگ خوبی از برنامه‌های افزودنی رو ارائه میده، البته در مقیاسی بسیار کوچکتر از وردپرس. اما با این حال برنامه‌های افزودنی برای مدیریت مهمترین جنبه‌های سایت جوملای خودتون مانند گالری‎ها، سئو، تجزیه و تحلیل، فرم‎های تماس و موارد دیگه رو پیدا خواهید کرد.

ماژول‎های دروپال بیشتر روی توسعه دهندگان تمرکز دارن. برای توسعه APIها، تنظیم نشانه‌های اضافی برای برنامه‌های کاربردی، مدیریت پیشرفته کاربر و غیره، راه‌حل‌های مختلفی پیدا خواهید کرد.

به طور کلی، اگه شما در حال کار بر روی یک پروژه جدی‌تر هستین، اونها به شما کمک میکنن مکانیزم داخلی دروپال رو بیشتر شخصی سازی کنین. البته تعداد ماژول‌های user-facing کمی داره و حتی جستجو در فهرست ماژول برای موارد ساده‌ای مثل “فرم تماس” نتیجه خوش بینانه‌ای نداره.

۶. امنیت و به روز رسانی ها

بریم سراغ مقایسه سیستم های مدیریت محتوا از نظر امنیتی و آپدیت!

تقریباً هر ۵۰-۶۰ روز میتونین انتظار بروزرسانی نسخه جدید وردپرس رو داشته باشین. بسیاری از این به روزرسانی‌ها جزئی هستن و فقط اشکالات و باگ‌های کوچک رو برطرف میکنن. نسخه‌های اصلی‌تر برای آپدیت وردپرس سالانه دو بار منتشر میشن.

به روزرسانی‌های کوچک جوملا تقریباً هر ۱۰-۴۰ روز یکبار منتشر میشن و نسخه‌های اصلی‌تر اون فقط سالی یکبار یا حتی کمتر به بازار میاد. به عنوان مثال، جوملا نسخه ۳ اکنون هفت ساله که با ما همراهه.

دروپال یه به روزرسانی رفع اشکال و یک به روزرسانی امنیتی در هر ماه ارائه میده. به روزرسانی‌های مربوط به نسخه‌های اصلی اون هر سال دو بار انجام میشه. اون چیزی که باعث ایجاد سردرگمی در دروپال میشه اینه که در حال حاضر دو نسخه ازش وجود داره که به نظر میرسه به طور همزمان اجرا میشن؛ دروپال ۷ و ۸.

حالا نوبت به مقایسه امنیت سیستم‌های مدیریت محتوای wordpress, joomla و Drupal رسیده. در اینجا گزارش سالانه روند هک وبسایت توسط Sucuri – یک شرکت امنیت وب- وجود داره:

مقایسه سیستم های مدیریت محتوا

همونطور که میبینین، این آمار برای وردپرس خوب نیست. حدود ۹۰٪ از کل وبسایت های CMS آلوده، با سیبستم وردپرس کار میکنن.

این نمره پایین WordPress به چند عامل مربوط میشه. اول از همه این که این سیستم، محبوب‌ترین CMS در وب است. پس به طور طبیعی هکرها بیشتر بهش چشم دارن.

همچنین، از اونجایی که بسیاری از سایت ها در وردپرس اجرا میشن، نفوذ در وردپرس منجر به نرخ بازگشت سرمایه (ROI) بیشتری برای مهاجمان میشه.

از طرف دیگه، لازم به ذکره که هر دو دروپال و جوملا نسبتاً کمتر از وردپرس هک میشن، حتی اگه میزان محبوبیت هر سه CMS رو در نظر بگیریم. این امر اتفاقی نیست! در واقع، امنیت یکی از اصلی‌ترین نقاط فروش دروپال است. بسیاری از آژانس‌های دولتی و سایر مؤسسات به دلیل تمرکز زیاد بر امنیت وبسایت خودشون، به دروپال بیشتر از بقیه سیستم ها اعتماد میکنن.

۷. پشتیبانی و جامعه

هر سه CMS مقایسه شده، روش‌هایی رو برای شما فراهم میکنن تا در صورت درگیری شما با یه موضوع بهتون کمک کنن:

  • وردپرس یه بخش پشتیبانی در وبسایت رسمی داره. شما در اون قسمت راهنماهای کاربر، اسناد و مدارکی رو پیدا خواهید کرد و همچنین میتونین به تالار گفتمان کاربران دسترسی پیدا کنین که در اونجا افراد مشابه دیگه‌ای می‌تونن به شما در حل مشکل خودتون کمک کنن.
  • جوملا چندتا بخش در وبسایت رسمی داره که می‌تونین تو موارد مختلفی کمک بگیرین: اسناد اصلی، پورتال و آموزش انجمن و همچنین تالارهای گفتمان کاربران.
  • دروپال نیز با رویکردی مشابه، بخش‌هایی رو برای اسناد، پشتیبانی، پورتال جامعه و آموزش‌های مختلف و راهنماهای کاربر ارائه میده.

وقتی نوبت به کیفیت میرسه، به نظر میاد که پیشنهادات جوملا و دروپال در سطح بالایی قرار دارن، در حالی که وردپرس دارای یک بخش مستندات مناسب و راهنماهای کاربر است.

در آخر، اگه شما نیاز به استخدام یک متخصص برای کمک به خودتون در کشف چیزهای پیچیده‌تر و یا حتی کار در کل وبسایت دارین، پیدا کردن توسعه دهندگان وردپرس بسیار آسون‌تر از توسعه دهندگان جوملا یا دروپال است.

Drupal، Joomla یا WordPress

چه زمانی از وردپرس استفاده کنیم؟

وردپرس یه CMS همه کاره است و بهتون اطمینان میده که خیلی خوب در دنیای وب ظاهر میشین و همه ویژگی‌هایی که بهش احتیاج دارین رو در اختیارتون میذاره.

شما چه یه فرد مبتدی، چه حرفه‌ای باشین، وردپرس با اون همه پلاگینی که داره یه انتخاب عالی و جذابه که بهتون اجازه میده سایت خودتون رو گسترش بدین!

چه موقع از دروپال استفاده کنیم؟

اگه وبسایتی که میخواین بسازین از قابلیت‌های سفارشی زیادی برخورداره و همزمان به امنیت درجه یک نیاز داره، دروپال میتونه انتخاب خوبی برای شما باشه!

دروپال بیشتر به دنبال توسعه دهندگان است تا کاربران DIY که فقط بعد از ظهرها تفریحی در سایت های خودشون کار میکنن!!

همچنین برای دستیابی به اثر مطلوب نهایی خودتون با Drupal، احتمالاً به کارهای سفارشی و رمزگذاری زیادی احتیاج دارین.

چه موقع از جوملا استفاده کنیم؟

جوملا به نوعی وسط وردپرس و دروپال قرار گرفته. از یه طرف، بسیاری از ویژگی‌های کاربر پسند رو ارائه میده اما از طرف دیگه از شما انتظار داره که عناصر غیر استاندارد رو به صورت سفارشی کدنویسی کنین.

جوملا یه طرح مدیریت کاربر پیشرفته‌تر داره که اگه وبسایت شما توسط چندین نفر مدیریت بشه میتونه براتون مفید باشه. با استفاده از جوملا می‌تونین سایت‌های چند زبانه رو درست خارج از جعبه تنظیم کنین، در حالی که انجام این کار با وردپرس به یک پلاگین جداگونه نیاز داره.