خطای اتصال به پایگاه داده یکی از رایج‌ترین خطاهایی است که همه شما ممکنه حداقل برای یه بار هم که شده با اون مواجه شده باشین و شاید خیلی از شماها رو خسته کرده باشه و راه حلی برای اون بلد نباشین و یا یه سری اطلاعات ناقصی داشته باشین که خیلی وقت‌ها به دردتون نخوره!

خب کاری که ما در این مقاله میخوایم برای شما انجام بدیم اینه که یه سری اطلاعات نسبتاً کاملی رو در اختیارتون قرار بدیم تا وقتی که با این مشکل مواجه میشین بدونین باید چه کاری انجام بدین تا از این مخمصه نجات پیدا کنین.

خب شاید الان برای شما این سوال پیش بیاد که این اطلاعات چی هستن که ما این همه راجع به اونها حرف زدیم. باید بگیم که شما در این مقاله یاد میگیرین که اصلاً برای چی با این خطای اتصال به پایگاه داده مواجه میشین و عوامل به وجود اومدن این خطا چیه و بعد از اون هم یه سری راهکار ساده ولی سریع به شما میگیم تا بتونین این خطا رو برطرف کنین.

همه شما قطعاً این نکته رو میدونین که همیشه وقتی دلیل یه چیزی مشخص بشه حل کردن اون راحت‌تره. پس بهتره خیلی زود بریم سراغ دلایلی که باعث به وجود اومدن خطای اتصال به پایگاه داده میشه.

خطای اتصال به پایگاه داده چیست؟

یک نمونه از خطای اتصال پایگاه داده

خطای اتصال پایگاه داده

این خطا به این صورت است که وقتی شما سایت خودتون مثل سایت وردپرس رو باز میکنین، این پیغام ساده‌ای که در عکس بالا نوشته شده رو روی سایت مشاهده میکنین.

این خطای اتصال به پایگاه داده در مقایسه با خیلی از خطاهای رایج دیگه مثل خطای (WSoD) یا همون خطای White Screen of Death میتونیم بگیم که خطای بهتریه یعنی اطلاعاتی راجع به مشکل اساسی به ما میده و در کل مفهوم این خطا اینه که شما نمیتونین به پایگاه داده ‌های خودتون متصل بشین و شاید شما به محض این که این پیغام رو دریافت میکنین، کمی دچار استرس و اضطراب بشین چون بالاخره اطلاعات شما خیلی براتون مهم هستن. این اطلاعات شامل پست‌ها، مدیا، اطلاعات کاربر و غیره است و سایتی که شما در حال حاضر با اون کار میکنین نمیتونه به این داده‌ ها دسترسی پیدا کنه و درنتیجه با خطای اتصال به پایگاه داده مواجه میشین.

عوامل دخیل در خطای اتصال به پایگاه داده

برای ایجاد این خطای اتصال به پایگاه داده دلایل زیادی و جود داره که یکی از مهم‌ترین دلایل میتونه این باشه که سرور میزبان پایگاه داده شما خراب شده یا غیرقابل دسترسی است.

دلیل دومی که میتونه برای این خطا وجود داشته باشه اینه که اطلاعاتی که سایت شما برای دسترسی به سرور استفاده میکنه، نادرست است.

دلیل سومی هم که وجود داره ولی احتمال اون نسبت به دو دلیل اول کمتره و میشه گفت خیلی کم اتفاق میفته اینه که یا پایگاه داده شما و یا فایل‌های اون دچار مشکل شده.

خب ما دلایل به وجود اومدن این خطای اتصال به پایگاه داده رو به شما گفتیم و در گام‌های بعدی به شما راه حل‌های رفع این خطا رو یاد میدیم البته نیازه که شما کمی صبور باشین.

نحوه رفع خطای اتصال به پایگاه داده در ۳ مرحله

شما باید یه نکته رو بدونین و اون این هست که برای رفع مشکل خطای اتصال به پایگاه داده شما باید به خوبی با فایل wp-config.php در سایت خودتون آشنا باشین. چون این فایل یکی از فایل‌های اصلی در وردپرس برای اتصال سایت شما به پایگاه داده خودتونه. بنابراین نتیجه‌ای که میتونیم الان با شما در میون بذاریم اینه که اکثر خطاهای مربوط به اتصال پایگاه داده اصولاً با ویرایش این فایل برطرف میشن.

مرحله اول: دسترسی به پرونده wp-config.php با پروتکل انتقال فایل امن (SFTP)

برای شما لازمه که به فایل wp-config.php در سایت خودتون دسترسی پیدا کنین. شما میتونین این کار رو از طریق secure File Transfer Protocol یا همون پروتکل امن انتقال فایل انجام بدین. با این کار شما میتونین با متصل شدن به یه سرور خارجی به راحتی و سادگی به فایل‌های خودتون دسترسی پیدا کنین و فایل‌های خودتون رو مدیریت کنین و از این طریق مشکل خطای اتصال به پایگاه داده رو حل کنین.

بیشتر برنامه‌‌‌های میزبانی شامل SFTP/FTP هستن که به شما این امکان رو میدن به سرور سایت خودتون دسترسی پیدا کنین تا بتونین فایل‌های خودتون رو از این طریق مشاهده و ویرایش کنین و اگه بخوایم به شما بگیم که فرق این دو با هم چی هست، شما باید بدونین که هر دوی اینها دقیقاً مثل هم کار میکنن، فقط یکی ازونها یه لایه امنیتی اضافه‌تر داره.

خب ما در اینجا راجع به استفاده از کلاینت FTP بحث میکنیم و باید بدونین برای استفاده از FTP پیشنهاد ما به شما اینه که FileZilla رو نصب کنین. شاید خیلی از شما بدونین که FileZilla یه برنامه رایگان و منبع بازه که حتی برای افراد مبتدی و تازه کار هم به راحتی قابل استفاده است و حتی این افراد هم هنگام استفاده از این برنامه دچار مشکل نمیشن.

بعد از این که FileZilla رو دانلود و نصب کردین، باید اعتبار FTP ارائه شده توسط میزبان خودتون رو پیدا کنین و از اونها برای اتصال به سایت خودتون استفاده کنین.

وقتی این کار رو انجام دادین شما الان میتونین فهرست‌های سایت خودتون رو در سمت راست برنامه مشاهده کنین:

رفع خطای اتصال پایگاه داده

فایل wp-config.php در فهرست اصلی سایت شما قرار داره. البته باید به این نکته دقت کنین که اسم این فایل با توجه به میزبان یا همون هاست شما میتونه متفاوت باشه اما معمولاً اسم اون یه چیزی مثل root یا public-html است و یا به نام دامنه سایت شما نامگذاری شده.

خطای اتصال به پایگاه داده

وقتی فایل مناسب رو پیدا کردین فقط کافیه که روی اون دابل کلیک کنین و اون رو باز کنین تا wp-config-php رو ببینین.

خب این گام اول برای رفع خطای اتصال به پایگاه داده بود که برای شما به طور کامل توضیح دادیم. به شما پیشنهاد میکنیم که ادامه مطلب رو دنبال کنین تا با گام‌های بعدی آشنا بشین.

مرحله دوم: اعتبارنامه اتصال به پایگاه اطلاعاتی خودتون رو بررسی کنین

در این مرحله قصد داریم به شما یاد بدیم تا بررسی کنین که آیا اعتبار اتصال به پایگاه اطلاعاتی داخل wp-config-php صحیح است و یا نیاز به ویرایش داره؟ شاید دلیل خطای اتصال به پایگاه داده در سایت شما همین باشه.

در بعضی موارد این اعتبار‌نامه‌ها ممکنه منسوخ و یا نادرست باشن. بنابراین مهم است اطمینان حاصل کنین که اونها مطابق با موارد ارائه شده تو هاست وب سایت شما هستن یا خیر.

با کلیک راست کردن بر روی wp-config-php شروع کنین و گزینه View/Edit رو انتخاب کنین.

wp-config.php

با این کار فایل در ویرایشگر متن پیش فرض شما باز میشه:

ویرایشگر متن

یه نکته‌ای وجود داره و اون اینه که اگه شما قبلاً با فایل‌های اصلی کار نکردین، محتوا ممکنه کمی برای شما گنگ و تقریباً میشه گفت وحشت ‌آور باشه.

اما ما به شما میگیم که اصلاً نگران هیچی نباشین، تا ما رو دارین غم ندارین :)) شما تو این قسمت به کل محتوا نیاز ندارین و تموم اون چیزی که باید به اون توجه کنین، تنظیمات MySQL است که در تصویر بالا هم مشاهده میکنین.

شما باید مطمئن بشین که نام کاربری، رمز عبور، نام میزبان و نام سرور شما با مواردی که توسط میزبان وب ارائه شده، مطابقت داشته باشه. به منظور یافتن اعتبار و صحت MySQL خودتون، باید به phpMyAdmin خود دسترسی پیدا کنین.

اگه اطلاعات موجود در wp-config.php با اون چیزی که در phpMyAdmin وجود داره مطابقت نداشته باشه، برای به روز رسانی اون باید این کار رو انجام بدین.

فایل رو ذخیره کنین، در این مرحله FileZilla از شما سوال میکنه که آیا میخواین نسخه سرور رو نادیده بگیرین؟

خطای اتصال

زمانی که با این گزینه مواجه میشین، کاری که شما باید انجام بدین اینه که به منظور تایید و ذخیره تغییراتی که ایجاد کردین، گزینه Yes رو انتخاب کنین. بعد از اون میتونین دوباره به سایت خودتون سر بزنین و ببینین که آیا هنوز خطای اتصال به پایگاه داده وجود داره یا نه؟

اگه سایت شما به طور عادی نمایش داده میشه و شما هیچ گونه خطایی رو مشاهده نمیکنین، تبریک میگیم چون شما تونستین مشکل ارور اتصال به پایگاه داده در سایت خودتون رو برطرف کنین.

ولی اگه باز هم اعتبار نامه‌ها ناسازگار بودن و یا حتی بعد از به روز رسانی اونها هم هنوز شما خطایی رو مشاهده میکنین ما به شما پیشنهاد میکنیم گام بعدی رو انجام بدین و شانس خودتون رو امتحان کنین و قطعاً نتیجه خواهید گرفت.

مرحله سوم: ابزار بهینه سازی پایگاه داده خودکار رو فعال کنین

ابزار بهینه سازی خودکار پایگاه داده یه ویژگی کمی پنهان، اما بسیار مفید در وردپرس است. شما میتونین از اون برای پاک کردن و تعمیر پایگاه داده‌ های خودتون استفاده کنین. یه نکته اضافه‌تر هم راجع به این ابزار وجود داره و اون اینه که شما میتونین این ابزار رو از داخل wp-config.php فعال کنین. این تیر نهایی برای اینه که شما بتونین مشکل اتصال به پایگاه داده رو برطرف کنین.

لازم به ذکره که وقتی این ابزار رو فعال کردین هر کسی میتونه از اون استفاده کنه بدون توجه به این که وارد سایت شما شده باشه یا نه! پس با توجه به نکته‌ای که به شما گفتیم باید بدونین که این ابزار رو در مواقع لزوم باید فعال کرد و هر وقت به اون نیاز ندارین، اون رو غیر فعال کنین.

به منظور فعال کردن ابزار خودکار بهینه سازی پایگاه داده، اول مطمئن بشین که wp-config.php رو باز کردین و خط زیر رو در پایین اضافه کنین.

define WP_ALLOW_REPAIR,true

فایل خودتون رو دوباره ذخیره کنین و هنگامی که FileZilla از شما میپرسه که آیا میخواین اون رو دوباره در سرور خودتون بارگذاری کنین یا خیر، گزینه Yes رو انتخاب کنین.

این ابزار اکنون برای شما فعال خواهد بود. شما میتونین با رفتن به لینک http://yourwebsiteurl.com/wp-admin/maint/repair.php به اون دسترسی پیدا کنین و آدرس سایت واقعی خودتون رو جایگزین کنین.

با انجام این کار صفحه زیر رو مشاهده خواهید کرد.

خطای اتصال پایگاه داده

همانطور که مشاهده میکنین، دکمه‌هایی برای تعمیر پایگاه داده و یا تعمیر و بهینه سازی پایگاه داده وجود داره. شما میتونین هر کدوم از این گزینه‌ها رو انتخاب کنین و بعد از اون ابزار بهینه سازی تعمیر و ویرایش رو شروع میکنه. زمانی که صفحه مجدداً بارگیری میشه، شما میتونین تغییرات ایجاد شده رو مشاهده کنین.

در این مرحله شما پیامی رو مشاهده میکنین که به شما نشون میده پایگاه داده‌های شما تعمیر شده و دیگر مشکل خطای اتصال به پایگاه داده رو ندارین.

خطای اتصال به پایگاه داده

الان دوباره میتونین به سایت خودتون سر بزنین. اگه همه چیز عادی به نظر برسه و شما خطایی رو مشاهده نکنین، تنها کاری که باید انجام بدین اینه که یه بار دیگه wp-config.php رو باز کنین و خط WP_ALLOW_REPAIR رو برای غیرفعال کردن ابزار تعمیر حذف کنین.

اما، اگه با این سه گامی که برای شما گفتیم سایت شما هنوز نمیتونه به پایگاه اطلاعاتی خود متصل بشه و هنوز درگیر خطای اتصال به پایگاه داده هستین، باید بدونین که این مسئله دیگه از کنترل شما خارجه! و تنها کاری که میتونین بکنین اینه که با تیم پشتیبانی هاست وب خود تماس بگیرین. شاید اونها بتونن به شما کمک کنن.

کلام آخر

دیدن هر نوع خطایی در یه سایت اصلاً برای هیجکس جالب نیس. ما در این محتوا راجع به یکی از رایج‌ترین خطاها که همون خطای اتصال به پایگاه داده است، بحث کردیم. همچنین دلایل به وجود اومدن اون خطا و راه حل‌های اون رو با شما در میون گذاشتیم. در واقع ما در سه گام یا همون سه مرحله به طور کامل راجع به رفع این مشکل حرف زدیم ولی خب همونطور که توضیح دادیم، ممکنه که حل این مشکل از کنترل شما خارج باشه و نتونین کاری انجام بدین. باید بدونین که رفع این خطا یکی از مسئولیت‌های هاست شما به حساب میاد.

به هر حال امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشه.