طراحی سایت واکنشگرا از اهمیت بالایی برخورداره و یعنی طراحی یه سایت جوری که سایز صفحات وب متناسب باشه. در واقع یه تکنیکیه که شما به عنوان یه توسعه دهنده وب یا یه طراح سایت باید روی اون تسلط کامل داشته باشین! امروزه یه وبسایت نباید فقط روی دسکتاپ خوب به نظر برسه بلکه لازمه با تبلت، موبایل و هر وسیله دیگه‌ای هم سازگاری داشته باشه. ما به طراحی سایتی که تو هر صفحه‌ای با هر طول و عرضی قابل استفاده باشه، اصطلاحاً طراحی واکنش گرا یا Responsive Web Design میگیم.

اصطلاح طراحی وب واکنشگرا با ایده توسعه و طراحی وب سایت هایی به وجود اومده که با تغییر خودکار طرح اون تو هر دستگاهی کار می‌کنن. این نوع طراحی توسط Ethan Marcotte ابداع شده.

امروز تو این پست براتون ویژگی‌های مهم این نوع سایت و مزایای اون رو براتون میگم، امیدوارم مطالب براتون مفید و آموزنده باشه.

طراحی سایت واکنشگرا چیست؟

گفتم که سایت ریسپانسیو یعنی سایتی که تو نمایش اطلاعات و مخصوصاً تصاویر در هر صفحه نمایشی دچار اشکال نشه. پس در واقع یه قابلیت انعطاف پذیری داره و لازمه هنگام بارگذاری، صفحه بدون کند شدن سرعت و یا حذف موارد نمایش داده بشه. البته من نمی‌خوام بگم همه سایت هایی که این ویژگی ریسپانسیو رو ندارن ممکنه موقع نمایش تو صفحات خیلی کوچیک یا خیلی بزرگ دچار مشکل بشن بلکه منظورم اینه که اون‌ها به طور هوشمند کنترل نمیشن.

نکته
طراحی وب واکنشگرا شامل چندتا مرحله بیشتر از طراحی سایت های معمولیه و باید یه سری قالب‌های مختلفی رو طراحی و فرم داد تا مطالبمون رو دسته بندی موضوعی کنه و مطالب سایت به شکل متناسبی در اون‌ها قرار بگیرن.

اگه سایتی دارای ویژگی واکنشگرا نباشه، اطلاعات و موارد مختلف مثل تصاویر رو نصفه و نیمه نشون میده یا حتی ممکنه حذف بشن و نشونشون نده! البته گاهی وقت‌ها مرورگرهای مختلف می‌تونن تا حدی این کاستی رو جبران کنن اما خب اصلاً به این معنی نیست که کاملاً این ایراد رفع میشه پس اگه سایت تون رو ریسپانسیو نکردین مطمئن باشین همیشه یه سری کاربر هستند که سایت شما رو کامل نبینن و مشکل داشته باشن!

دلیل اهمیت طراحی سایت واکنشگرا چیست؟

با اختراع فناوری‌های جدید و به روز، مشتریان تمایل دارن که از بهترین و جدیدترین ابزارها استفاده کنن. در گذشته ما فقط کامپیوترها رو داشتیم و برای یه طراح سایت مهم نبود که یه وب ریسپانسیو طراحی کنه ولی کم کم سر و کله لپ تاپ‌ها، تبلت‌ها و گوشی‌های هوشمند پیدا شد پس باید یه تغییری تو طراحی سایت ها هم به وجود میومد!

واقعیت اینه که مردم دوست دارن به راحتی و با سرعت زیاد وب گردی کنن! پس طراحی سایت واکنشگرا ساخته شده تا این نیاز کاربر رو برآورده کنه و بهشون کمک کنه تا با هر نوع وسیله و نمایشگری که در دسترسشون هست به بهترن نحو کارشون رو انجام بدن و سایت های مختلف رو زیر و رو کنن!

این جاست که طراح وب باید سایت هایی رو طراحی کنه که اطلاعات رو تو اندازه مناسب در صفحات مختلف به کاربر ارائه بده پس وب سایت شما باید انقدر متنوع و انعطاف پذیر باشه که تو تلفن همراه یا صفحه LED هم بتونن به راحتی ازش استفاده کنن.

قبل از طراحی سایت واکنش گرا طراحان مجبور بودن نسخه های زیادی از وب سایت شون رو طراحی کنن که واقعاً کار سخت و پرهزینه‌ای بود. اما با این حال بازم پاسخگو نبود و کاربران ناراضی بودن و این طوری شد که با پیشرفت تکنولوژی برای رضایت بیشتر کاربر Responsive Web Design محبوبیت و رواج زیادی پیدا کرد.

RWD به ما امکان میده تا شرایط مطلبوبی رو برای نمایش وب سایت مون ایجاد کنیم و دیگه لازم نباشه کلی وقت و انرژی صرف ساختن نسخه های متعدد یه وب سایت کنیم.
نکته
Responsive Web Design از نظر کسب و کار هم اهمیت زیادی داره، چون که داره به کاربر اجازه میده با هر صفحه نمایشگری سایت رو ببینه پس قطعاً باعث افزایش ترافیک و افزایش درآمد میشه!

ویژگی‌های طراحی سایت واکنش گرا

طراحی وب رسپانسیو ویژگی‌هایی داره که هم برای وبمستر و هم برای کاربر مفیده و من اینجا یه سری از رایج‌ترین ویژگی‌های اون رو براتون ردیف کردم:

تلاش کمتر

با کمک یه طراحی وب واکنش گرا عالی، فقط کافیه یک بار اطلاعات تون رو داخل یه وب سایت به روز کنین. قطعاً باعث میشه دیگه لازم نباشه تو هر به روز رسانی برای نسخه های وب سایت تون کلی توقت بذارین! چون الان فقط آپدیت یه نسخه وب لازمه دیگه!

تجربه کاربری مطلوب

بهترین طراحی وب واکنشگرا ، به کاربر امکان میده یه تجربه کاربری خیلی خوب و بهینه با توجه به نمایشگری که در دسترس دارن، داشته باشن. اخیراً دیده شده که مشهورترین موتور جستجوی دنیا، Google، شروع کرده بهترین سایت هایی که Responsive Web Design برای گوشی همراه دارن رو بالاتر نشون بده!

آمار

اگه به کاربر امکان بدین که از طریق تلفن همراهش از نسخه وب سایت شما که موبایل فرندلی هم هست استفاده کنه، بدون این که اطلاعاتی رو از دست بده، اونوقت آمار کاربران شما به دو دسته تقسیم میشه. مثلاً شما دلتون می‌خواد کاربرانی که با موبایل وارد سایت تون میشن مطالب تون رو کامل و جامع در دست داشته باشن پس بهتره یه بخشی تحت عنوان Mobile-only طراحی کنین و این یکی از ویژگی‌های سایت ریسپانسیو است که حتی می‌تونه براتون رتبه بالا تو سرچ گوگل هم بیاره!

وب سایت یوزر فرندلی User Freindly

یکی از مشهورترین ویژگی‌های Responsive Web Design اینه که باعث میشه صفحه یا سایت شما کاربر پسند یا یوزر فرندلی باشه! این امر به این دلیل اتفاق میفته که کاربر شما با هر صفحه نمایشی می‌تونه اطلاعات کامل رو از سایت تون دریافت کنه. امروزه رقابت بزرگی برای اختراع تکنولوژی‌های جدید وجود داره و هر روز مدل‌های مختلفی از گوشی‌های همراه به بازار عرضه میشه پس اگه شما سعی کنین با استفاده از طراحی وب واکنشگرا یه سایت یوزر فرندلی بسازین عالی میشه!

بخش موبایل

یه ویژگی خوب دیگه‌ای که Responsive Web Design داره اینه که می‌تونین تمام اطلاعات مفید درمورد حجم ترافیک وب سایت خودتون رو به دست بیارین! اصلاً فکر نکنین کار سختیه‌ها فقط کافیه یه بخش مخصوص موبایل بسازین و این طوری یه دید کامل از بازدیدکنندگان سایت خودتون خواهید داشت!

نکته
آپدیت ترافیک برای یادداشت کردن عملکرد وب سایت تون خیلی مهمه، همچنین کمک میکنه تا تغییراتی رو برای افزایش ترافیک سایت اعمال کنین!

اشتراک متراکم Accumulated Sharing

یه طراحی وب واکنشگر خوب بهتون این امکان رو میده تا لینک سایت شما فقط با یدونه URL تو هر شبکه‌ اجتماعی یا دستگاهی به اشتراک گذاشته بشه و کاربران با هر نمایشگری که در دسترسشون هست بتونن از سایت شما بازدید کنن!

بهینه سازی موتور جستجو SEO

موتورهای جستجو هر روز دارن پیشرفته‌تر و بهتر میشنو می‌دونن که چطوری ارتباط وب سایت تلفن همراه با دسکتاپ رو پیدا کنن و اینطوری میشه که اون‌ها سایت های ریسپانسیو رو در صفحات اول خودشون قرار میدن و امتیاز خوبی براشون در نظر میگیرن! یعنی اگه سایت ریسپانسیو داشته باشین، احتمالاً سایت شما در گوگل بالا میاد.

پیشنهاد برای مطالعه

No Redirect

یکی از بهترین مزایای طراحی وبسایت واکنشگرا اینه که دیگه لازم نیست درباره انتقال بازدید کننده به یه سایت جدید نگران باشین! چون این تکنولوژی شامل هدف گذاری کاربران نمیشه پس اگه یه کوچولو در مورد نگهداری از کاربر هدف و redirect ها بی‌مسئولیتین این می‌تونه یه گزینه خیلی براتون باشه!

نگهداری یا Webmastering کمتر

با ساختن نسخه های وب متفاوت برای دستگاه های متنوع، بار کاری زیادی روی دوشتون قرار میگیره و باید هر دفعه تغییراتی رو تو هرکدوم از نسخه‌ها اعمال کنین. اما اگه یه وبسایت ریسپانسیو طراحی کنین فقط کافیه از یه وبسایت نگهداری کنین و اینطوری دیگه کمتر وقتتون رو صرف نگهداری از سایت یا وب مسترینگ سایت میکنین و می‌تونین تلاش و تمرکزتون رو روی تولید محتوای عالی بذارین.

با دستگاه ها با Device مختلف مشکل نداره

خب منظورمون از این جمله چیه؟ ببینین یه مشکل خیلی جدی تو طراحی وب هم برای موبایل و هم برای دسکتاپ اینه که کاربران از URL شما برای به اشتراک گذاری صفحه استفاده می‌کنند و افرادی که قبلاً لینک شما رو تو آدرس بارشون کپی کردن و سایت شما رو باز کردن که همیشه نمیان با همون دستگاه وارد سایت شما بشن! ممکنه گاهی وقتا با گوشی و گاهی اوقات با دسکتاپ وارد بشن که در اون صورت ممکن بود مشکلاتی برای باز کردن صفحه سایت شما به وجود بیاد و یا اصلا آدرستون پیدا نشه ولی دیگه با طراحی وب واکنشگرا این مشکل به طور کلی از بین رفته!

وابسته به دستگاه یا Device نیست

اگه شما وب سایت معمولی رو روی یه صفحه نمایشگر خیلی بزرگ باز کنین ممکنه نتونین یه پنجره مرورگر وب تمام صفحه رو تجربه کنین ولی با طراحی سایت واکنشگرا بهترین تجربه رو از باز کردن صفحات وبلاگ روی صفحه نمایش‌های عظیم دارین و اصلاً دیگه براتون مهم نیست که سایز نمایشگر چند اینچه! شما در واقع دارین یه تصویر خیلی خوب با اطلاعات کامل از سایت دریافت می‌کنین.

رفع مشکلات نمایش تصاویر و ویدئوها

طراحی وب ریسپانسیو نه تنها اندازه تصاویر و محتوا رو تغییر میده بلکه روی مدیاهایی مثل ویدئو، متن متحرک و غیره هم کار میکنه و اون‌ها رو با توجه به سایز دستگاهی شما دارین تنظیم میکنه!

خب این هم از ویژگی‌های خفن سایت هایی با طراحی وب ریسپانسیو ! شاید فکر کنین تمام این موارد داشتن به یه ویژگی مشابه اشاره میکردن که باید بگم بله درسته تقریباً همه این ویژگی‌ها داره میگه این مدل طراحی می‌تونه سایت شما رو تو هر دستگاهی با اطلاعات کامل به مخاطب نشون بده ولی نکته مهم اینه که همین یه دونه ویژگی می‌تونه رو تمام مواردی که تو پاراگراف‌های بالا ذکر کردم تاثیر بذاره پس فکرکنم دیگه متقاعد شدین که باید از همچین طراحی برای سایت خودتون استفاده کنین و الان دیگه وقت تغییره!

مزایای طراحی سایت واکنشگرا به طور خلاصه

  • یوزر فرندلی و کاربر پسند بودن
  • افزایش ترافیک وبسایت و رتبه بالای گوگل
  • سبقت گرفتن از رقیب هاتون در نتیجه جستجوی گوگل
  • عدم نیاز به ساختن نسخه های وب برای چندتا دستگاه
  • تلاش کمتر و نتیجه بهتر
  • تجربه کاربر خوب

از کجا بفهمیم یک سایت طراحی سایت واکنشگرا داره؟

  1. وب سایت Am I Responsive: به سایت Am I Responsive مراجعه کنین و آدرس سایت خودتون رو داخلش وارد کنین، این سایت به سرعت چهارتا نسخه کامپیوتر، لپ تاپ، تبلت و موبایل از سایت شما رو بهتون نشون میده و به همین راحتی می‌تونین متوجه بشین که خودتون یا هر سایت دیگه‌ای ریسپانسیو هست یا خیر!
  2. تغییر اندازه صفحه مرورگر: اگه دلتون می‌خواد که دقیق‌تر نسخه های مختلف رو بررسی کنین، می‌تونین مرورگرتون رو از حالت تمام صفحه خارج کنین و یا سایز صفحه اون رو به اندازه دلخواهتون کوچیک و بزرگ کنین. وقتی اندازه رو تغییر میدین سایت شما یا خودش رو با سایز جدید تطبیق میده که آفرین شما از طراحی سایت واکنشگرا استفاده کردین و یا این که این اتفاق نمیفته و بعضی از اطلاعات کم میشن که باید بگم پس منتظر چی هستن زود دست به کار شین و از این تکنولوژی استفاده کنین!

طراحی سایت واکنشگرا و تصمیم شما!

دیگه خودتون هرچیزی که لازمه راجع به این مدل طراحی بدونین رو دونستین! این یه طراحی مناسب برای شما و برای کاربرای شماست و با اختراع تکنولوژی‌های جدید واقعاً زور داره که عین صدسال پیش هزارتا نسخه وب طراحی کنین تا مبادا کاربرتون تو یه صفحه نمایش خیلی کوچیک یا خیلی بزرگ دچار مشکل بشه و عاقبتم ممکنه یه جاهایی اطلاعات کامل به دستشون نرسه و دیگه سراغتون نیان!

باتوجه به این همه حرفی که زدم باید قبول کنین که داشتن یه وب سایت با طراحی ریسپانسیو یکی از واجب‌ترین مواردیه که باید تو این دوره ازش استفاده کنین تا اصلاً بتونین با رقیب‌هاتون رقابت کنین. طراحی وب ریسپانسیو نه تنها بار کاری شما رو کمتر میکنه بلکه باعث میشه نتایج مطلوب‌تری به دست بیارین و ترافیکتون افزایش پیدا کنه!

نکته
Responsive Web Design باعث میشه از طریق وب سایت تون به درآمد خوبی برسین!

برای این که بتونین یه سایت ریسپانسیو داشته باشین چندتا روش هست که من در آینده براتون ذکر میکنم و بهتون آموزش میدم که چطوری با طی کردن چندتا مرحله به یه همچین چیز خوبی دست پیدا کنین!