فهرست مطالببستن
  • نگاهی گذرا به تاریخ رسانه های اجتماعی
    • شبکه های اجتماعی تا قرن بیستم
    • شبکه های اجتماعی قرن بیست و یک
  • کلاب هاوس کی و چرا معرفی شد
  • ارزش کلاب هاوس
  • عضویت در کلاب هاوس
    • چندتا تعریف و اصطلاح
  • آشنایی با قسمت های مختلف کلاب هاوس
    • تالار ورودی
    • پروفایل
    • نوار ابزار
    • تنظیمات
  • چرا لازمه تو کلاب هاوس باشم؟ مزایا
  • چرا لازم نیست تو کلاب هاوس باشم؟ معایب
  • روش فعالیت در کلاب هاوس
  • فیلترینگ در کمین کلاب هاوس
  • جدیدترین امکان کلاب هاوس

کلاب هاوس چیست؟ این اسم رو مدتی هست که خیلی می‌شنویم و ما می‌خوایم در این مقاله شما رو با جدیدترین شبکه اجتماعی جمعی آشنا کنیم. شکی نیست از وقتی که شبکه های اجتماعی پدید اومدن، تغییرات مهم و چشمگیری در سبک زندگی انسان‌ها به وجود اومد. رسانه های اجتماعی جمعی در همه ابعاد زندگی ما از جمله بُعد‌های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، ارتباطی، آگاهی عمومی و غیره نفوذ کردن. این ابزارها هم تاثیرات مفید و هم تاثیرات مخرب می‌تونه داشته باشه که در مقاله‌های متعددی در وبلاگ ما بهشون پرداخته شده.

شبکه های اجتماعی بسیار زیادی توسط برنامه نویسان سراسر دنیا تولید می‌شن اما فقط تعداد کمی از اون‌ها موفق شده و توجه افراد رو جذب کردن. در ادامه به بررسی کامل اپلیکیشن کلاب هاوس Clubhouse می‌پردازیم و اگر در پایان هرگونه ابهام و سوالی داشتین می‌تونین از کارشناسان تیم ما بپرسین.

نگاهی گذرا به تاریخ رسانه های اجتماعی

از لحاظ بررسی تاریخ رسانه های اجتماعی می‌تونیم اون‌ها رو در دو بازه زمانی قبل قرن بیست و بعد از قرن بیست دسته بندی کنیم:

شبکه های اجتماعی تا قرن بیستم

اولین مدل اینترنت و ایمیل تا سال ۱۹۶۰ میلادی ساخته شدن و با بهبود فناوری شبکه، اولین بستر ارتباطی به نام UseNet در سال ۱۹۷۹ ایجاد شد که امکان ارتباط از طریق خبرنامه مجازی رو به کاربران می‌داد. اما پس از تولد چت‌های اینترنتی در سال ۱۹۸۸، اولین رسانه اجتماعی در بستر وبسایت به اسم شش درجه (sixdegrees) در سال ۱۹۹۷ معرفی شد. شبکه ۶ درجه امکان گذاشتن تصویر نمایه یا آواتار و تشکیل لیست دوستان رو برای کاربران فراهم کرده بود.

دو سال بعد سایت‌های وبلاگ نویسی به وجود اومدن که بسیار محبوب شدن و باعث رشد چشمگیر رسانه های اجتماعی شدن.

شبکه های اجتماعی قرن بیست و یک

در سال ۲۰۰۳ دو وبسایت مای اسپیس (MySpace) و لینکدین (Linkedin) سبک جذابی از رسانه های اجتماعی رو ارائه کردن. مای اسپیس یک شبکه اجتماعی با حضور هنرمندان معروف موسیقی بود و لینکدین یک شبکه اجتماعی بسیار مفید در زمینه کسب و کار و تحصیلات آکادمیک هست که می‌تونین رزومه افراد، دانشگاه و شرکت های معروف دنیا رو ببینین و با اون‌ها برای همکاری یا ادامه تحصیلات ارتباط برقرار کنین.

سایت فلیکر (Flickr) اولین رسانه اشتراک آنلاین تصاویر بود که سال ۲۰۰۴ معرفی شد. بعد از موفقیت فلیکر، یوتیوب که بزرگترین سرویس به اشتراک گذاری ویدئو هست در سال ۲۰۰۵ معرفی شد. شبکه اجتماعی معروف دیگه، ردیت (Reddit) هست که یک رسانه اجتماعی بحث و گفتگو محور در موضوعات اخبار اجتماعی، تحلیل وبسایت‌ها و رتبه‌بندی اون‌ها هست.

محبوب‌ترین شبکه اجتماعی تاریخ تا به امروز فیسبوک هست که در سال ۲۰۰۴ معرفی شد اما سرویس اشتراک گذاری عکس و فیلم اون از سال ۲۰۰۵ فعال شد. توییتر (Twitter) هم یکی دیگه از شبکه های اجتماعی محبوب به صورت میکروبلاگ هست که در اون می‌تونین موضوعات خودتون رو در قالب پیام‌های کوتاه متنی به اشتراک بذارین. تامبلر (Tumblr) هم پلتفرمی مشابه توییتر هست که سال ۲۰۰۷ ارائه شد.

شبکه اجتماعی کلاب هاوس

بعد از پیشرفت تولید گوشی های هوشمند از سال ۲۰۰۴ و گسترش استفاده اون‌ها از سال ۲۰۰۶، شبکه های اجتماعی زیادی برای پلتفرم‌های گوشی همراه هم ساخته شدن. توییتر جزو اولین شبکه های اجتماعی در قالب اپلیکیشن موبایل بود. نقطه عطف دیگه در سال ۲۰۱۰ با معرفی اینستاگرام به وجود اومد که تا الان رکورد بیشترین تعداد دانلود در بین شبکه های اجتماعی رو داره. از رسانه های اجتماعی موفق بعد از سال ۲۰۱۰ می‌تونیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • پینترست (Pinterest)
  • کئورا (Quora)
  • اسنپ چت
  • تیندر
  • دیسکورد
  • تیک تاک

کلاب هاوس کی و چرا معرفی شد

محرک اصلی واسه اجرای ایده اپلیکیشن کلاب هاوس (Clubhouse) ویروس کرونا بود! با شیوع وحشتناک پاندمی کرونا که جهان رو از اوایل سال ۲۰۲۰ به قرنطینه برد و از لحاظ اقتصادی مشکلات زیادی به وجود آورد، چند نفر از مهندسان و کارآفرینان کمپانی Alpha Exploration واقع در سیلیکون ولی (Silicon Valley) برای حفظ ارتباط و فعالیت کاری اعضای این حوزه تکنولوژی اپلیکیشن کلاب هاوس رو در آوریل ۲۰۲۰ معرفی کردن.

کلاب هاوس یک شبکه اجتماعی صحبت محور آنلاین هست، می‌شه گفت پادکست زنده. یعنی افراد یک گروه مستقیماً و در همون لحظه می‌تونن باهم به گفتگو بپردازن و به اشتراک گذاری تصویر، متن و ویدیو در این اپلیکیشن جایی نداره. تنها صدا است که می‌ماند!

کلاب هاوس در سیستم عامل ios و فقط برای گوشی‌های اپل توسعه یافته اما سازندگان این رسانه اخیراً اعلام کردن که به زودی (طبق شنیده‌ها تا ماه جولای ۲۰۲۱) ورژن اندروید کلاب هاوس هم ارائه خواهد شد. با این وجود تقریباً از یک ماه پیش نسخه غیررسمی این برنامه برای اندروید منتشر شده که محدودیت‌هایی نسبت به ورژن اصلی داره ولی افراد زیادی از اون استقبال کردن.

ارزش کلاب هاوس

در ابتدا تعداد اعضای کلاب هاوس حدوداً ۱۵۰۰ نفر بود و ۱۰۰ میلیون دلار ارزش داشت. این آمار تا ژانویه ۲۰۲۱ که ایلان ماسک (Elon Musk)، بنیان‌گذار کمپانی تسلا و اسپیس ایکس، وارد این اپلیکیشن بشه به ۶۰۰ هزار نفر رسید. اما اولین بار که در ۳۰ ژانویه ۲۰۲۱ در یک روم با عنوان Good Time حضور داشت و این گفتگو به صورت زنده از یوتیوب هم پخش می‌شد، اشتیاق افراد واسه عضویت تو این شبکه اجتماعی به شدت زیاد شد طوری که در ماه فوریه ۲۰۲۱ تعداد عضوهای کلاب هاوس به بالای ۲ میلیون نفر رسید. این تعداد بعد از ارائه ورژن غیررسمی اندروید به سرعت در حال افزایشه و طبق آخرین آمار ارزش فعلی کلاب هاوس زمعذاخعسث بیش از ۱ میلیارد دلار رسیده و در جمع استارتاپ‌های یونیکورن قرار گرفته.

نکته
به شرکت‌هایی که ارزش اون‌ها از ۱ میلیارد دلار عبور کنه، استارتاپ یونیکورن (Unicorn) گفته می‌شه.

عضویت در کلاب هاوس

عضویت در کلاب هاوس مثل بقیه شبکه های اجتماعی راحت نیست! واسه این کار نیازه که یک دعوتنامه (invitation) از طرف کسی که تو کلاب هاوس عضو هست دریافت کنین. این شخص باید شماره شما رو ذخیره داشته باشه تا از طریق قسمت دعوت اپلیکیشن، شماره شما رو انتخاب کنه. تعداد دعوتنامه واسه هر کاربر ۲ تا هست که پس از ۴ تا ۵ روز از عضویت شما براتون فعال می‌شه، منتها به نسبت فعالیت شما و افراد دعوت شده توسط شما در کلاب هاوس، این اپلیکیشن هر هفته به شما دعوتنامه های جدیدی می‌ده.

جالبه بدونین در چند ماه نخست که کاربران عضو کلاب هاوس کمتر بود، افراد زیادی مشتاق ورود به این شبکه بودن و دعوتنامه‌های کلاب هاوس تو سایت ebay تا ۴۰۰ دلار فروخته می‌شد! این اتفاق در اوایل ورود این اپلیکیشن به کشور خودمون هم افتاد و دعوتنامه کلاب هاوس رو تا ۵۰۰ هزار تومان می‌فروختن!

چندتا تعریف و اصطلاح

کلاب: واژه کلاب به موضوعات کلی اطلاق می‌شه. مثلاً دانشکده‌های مختلف یه دانشگاه رو تصور کنین. دانشکده مهندسی برق، مهندسی معماری، مهندسی کامپیوتر و غیره، اینا هرکدومشون یه موضوع کلی هست که داخلشون زیر موضوعات زیادی مطرح می‌شه. کلاب هم به همین صورته، مثلاً کلاب با موضوع کسب و کار، کلاب با موضوع بازارهای مالی، پزشکی، ورزش و سایر.

روم Room: خب گفتیم کلاب رو مثل دانشکده در نظر بگیرین. تو هر کدوم از کلاسای یک دانشکده موضوعات مختلفی بحث می‌شه. تو کلاب هاوس هم هر کلاب اتاق‌های بحث متنوعی برگزار می‌کنه که بهشون روم Room می‌گن. مثلاً تو کلاب بازارهای مالی، یک روم گفتگو درباره بورس هست، یک روم در مورد ارزهای دیجیتال، روم دیگه راجع به فارکس و به همین ترتیب.

پینگ کردن: پینگ کردن یعنی دعوت فالوورها به یک روم. به همین سادگی!

مادریتور: به مدیرهای یک روم، مادریتور Moderator می‌گن که با یک علامت به شکل ستاره سبز مشخص می‌شن.

آشنایی با قسمت های مختلف کلاب هاوس

تالار ورودی

تالار ورودی (Hallway) همون صفحه اصلی اپلیکیشن کلاب هاوس هست که تو برنامه‌های دیگه بهش home، تایملاین Timeline و غیره هم می‌گن. البته عده‌ای این صفحه رو اکسپلور هم خطاب می‌کنن. تو این صفحه شما می‌تونین نوار ابزار رو در بالا، کادر اصلی و منو رو در پایین ببینین. تو کادر اصلی لیست روم‌های گفتگویی که در حال برگزاریه نمایش داده می‌شه. اینکه بر چه اساس این روم‌ها رو نشون می‌ده در ادامه بهتون می‌گیم.

پروفایل

تو قسمت پروفایل عکس پروفایل شما، بیوگرافی و لینک توییتر و اینستاگرام نمایش داده می‌شه. در بیو (Bio) مشخصات و تخصص خودتون رو معرفی می‌کنین و می‌تونین اکانت توییتر و اینستاگرام خودتون رو هم در پروفایل کلاب هاوس لینک بدین. این کار‌ها از بخش تنظیمات اعمال میشه. نکته‌ای که تو اپلیکیشن کلاب هاوس جالبه، اینه که تو پروفایل هرکسی دعوت کننده اون شخص و تاریخ عضویتش مشخص هست.

پروفایل کلاب هاوس

نوار ابزار

چندتا علامت تو نوار ابزار بالایی وجود داره که عکسشو در زیر می‌بینین. اولی از سمت راست عکس پروفایل شماست، دومی که به شکل زنگوله هست نوتیفیکیشن یا اعلانیه‌هایی مثل افرادی که شما رو فالو می‌کنن، روم‌هایی که دعوت می‌شین، یا زمان‌بندی برگزاری روم‌هایی که کلاب‌هاشون رو فالو کردین، نشون می‌ده.

منو شبکه اجتماعی کلاب هاوس

نماد سوم تمام رویدادهای عمومی پیش روی کلاب هاوس رو از سراسر جهان نشون می‌ده. از طریق آیکون آخر هم که به شکل پاکت نامه هست می‌تونین تعداد دعوتنامه‌هایی که دارین رو ببینین و همچنین افراد دیگه رو دعوت کنین. از بخش ذره‌بین هم می‌تونین افراد یا کلاب‌ها رو با اسم یا آی‌دی اون‌ها جستجو کنین

در قسمت پایین صفحه هم می‌تونین با زدن start a room و انتخاب نوع اون، یک روم ایجاد کنین. سه نوع روم می‌تونین ایجاد کنین:

  • روم پابلیک (Public Room) یا عمومی که برای همه نمایش داده می‌شه و می‌تونن وارد بشن
  • روم اجتماعی (Social Room) که فقط فالورهای شما می‌تونن ببینن و وارد بشن
  • روم خصوصی (Close Room) که فقط افرادی که دعوت می‌کنین می‌تونن وارد بشن

تنظیمات

از قسمت تنظیمات می‌تونین علایق خودتون رو انتخاب کنین. گفتیم که کلاب هاوس بر اساس علایق انتخابی شما، روم‌های مرتبط رو بهتون پیشنهاد می‌ده. البته اتاق‌های پیشنهادی کلاب هاوس همشون انگلیسی هستن. مورد دیگه تنظیمات، اضافه کردن لینک توییتر و اینستاگرام شما از این بخشه.

چرا لازمه تو کلاب هاوس باشم؟ مزایا

مثل همه شبکه های اجتماعی اپلیکیشن کلاب هاوس هم دارای نقاط مثبت و منفی هست. اگه شما کارشناس یا متخصص هستین، اگر مدرس هستین یا دوست دارین سواد خودتونو به اشتراک بذارین تا بقیه هم از تخصص شما استفاده کنن، باید در این رسانه اجتماعی فعال باشین. همچنین اگه قصد آموزش دیدن دارین یا می‌خواین اطلاعات شما در زمینه خاصی به روز باشه، کلاب هاوس می‌تونه براتون مفید باشه. یک ویژگی که شبکه اجتماعی کلاب هاوس داره، اینه که ملاک فالو کردن افراد فقط تخصص و سواد اونهاست، نه تیپ، قیافه، جنسیت، ثروت و سایر چیزها. چون اینجا فقط صحبت کردن مقدوره و صحبت شما، سطح علم و شخصیت شما رو نشون می‌ده.

از روم‌های کلاب هاوس می‌تونین واسه برگزاری جلسات و تبادل نظرات در حیطه کاری خودتون با همکاران استفاده کنین. مثلاً اگه مدیر مجموعه‌ای هستین و می‌خواین نکاتی به افراد تیمتون بگین، یا از اون‌ها گزارش کار بگیرین. دورهمی خانوادگی هم می‌تونه یک کاربرد مثبت این اپلیکیشن، صرفاً تو دوران کرونا باشه که نمی‌تونیم به طور فیزیکی کنار هم باشیم.

حسن دیگه این شبکه که از لحاظ شغلی مهمه، ارتباط سازی هست. تو دنیای بیزینس امروز ارتباطات حرف اول رو میزنه. شما می‌تونین تو زمینه‌های متنوع با افراد زیادی به بحث و گفتگو بپردازین. می‌تونین افراد هم جهت با خودتون رو پیدا کنین و با همکاری هم، کسب و کار خودتون رو به موفقیت برسونین.

درنهایت بحث کسب درآمد از کلاب هاوس مطرح هست که تیم سازندگان اعلام کردن بزودی نحوه درآمدزایی از این شبکه اجتماعی رو در آپدیت‌های بعدی ارائه می‌کنن.

چرا لازم نیست تو کلاب هاوس باشم؟ معایب

مثل همه‌ی شبکه های اجتماعی، کلاب هاوس هم زیر تیغ محتوای زرد هست. درسته که اتاق‌های گفتگوی بسیار مفید و ارزنده‌ای تو کلاب هاوس وجود داره اما روم‌هایی با موضوعات بحث بی اهمیت، بی مصرف و گاهاً غیراخلاقی هم مشاهده می‌کنین. هرچند ویژگی خوبش اینه که اول عنوان روم رو می‌بینین و تا وارد اون نشدین از اینگونه صحبت‌ها به دور هستین.

یک چیزی که می‌شه بعنوان ویژگی منفی بهش نگاه کرد، اینه که اگه شما بعنوان یه شنونده در گفتگویی حضور داشته باشین، اگه بخواین نظر یا کامنتی به صحبت‌های سخنران‌ها بدین باید دستتون رو بالا برده و از مدیران روم اجازه بگیرین. حالا بسته به نظر مدیران یا تعداد افراد حاضر تو اتاق این اجازه به شما داده بشه یا نه! یعنی اپلیکیشن کلاب هاوس می‌تونه دموکراسی ضعیفی داشته باشه!

روش فعالیت در کلاب هاوس

شبیه اینستاگرام، در شبکه اجتماعی کلاب هاوس هم قابلیت فالو کردن افراد و کلاب‌های مختلف وجود داره. روم‌هایی که تو تالار ورودی برای شما نشون داده می‌شه، روم‌هایی هستن که یا بر اساس علایق شما که از قسمت تنظیمات می‌تونین اضافه کنین هست، یا کلاب‌های فالو شده توسط شما برگزار می‌کنن و یا فالووینگ‌های شما در اون اتاق‌ها حضور دارن. با لمس هر روم می‌تونین به عنوان شنونده واردش بشین. تو حالت شنونده،اگه قصد صحبت داشته باشین، با زدن علامت بالا بردن دست که سمت راست پایین صفحه قرار داره، درخواست شما به مدیران روم ارسال می‌شه و اگر به شما دسترسی بدن، شما به جمع گویندگان می‌رین و علامت میکروفون براتون فعال می‌شه که با زدن اون میکروفون روشن شده و می‌تونین صحبت کنین.

کلاب هاوس چیست

علامت پلاس (+) در حالت گوینده بودن کنار علامت میکروفون فعال می‌شه و برای دعوت فالوورهای شما به روم هست. هر شخصی رو که انتخاب کنین، یک اطلاعیه به اون ارسال می‌شه که از طرف شما به فلان روم دعوت شدین. بین هر ۵ دعوت باید ۱۰ الی ۲۰ ثانیه صبر کنین و دوباره دوستان دیگه رو دعوت بزنین تا بلاک نشین.

فیلترینگ در کمین کلاب هاوس

استفاده از هر رسانه اجتماعی آنلاین در هر کشوری قوانینی رو شامل هست. از زمان ورود کلاب هاوس به کشورمون صحبت‌های زیادی درمورد فیلتر کردن این اپلیکیشن شنیده می‌شه. از اونجایی که از هر چیزی می‌شه هم استفاده مفید کرد و هم مضر، اول باید فرهنگ استفاده از این برنامه بین عموم مردم جا بیوفته. هر کسی می‌تونه برای هر موضوعی اتاق گفتگو ایجاد کنه. هرچند که امکان دیده شدن متفاوته، اما این آزاد بودن در موضوع بحث می‌تونه آسیب‌های زیادی خصوصاً برای کودکان و نوجوانان به همراه داشته باشه.

از طرفی می‌شه از این برنامه برای کلاس‌های دانش آموزان استفاده کرد. با توجه به سرعت بالا و اجرای سریع کلاب هاوس، امکان پرسش از اعضا، امکان اخراج از اتاق، و دسترسی دادن به اعضا برای صحبت کردن تک به تک و عدم هرج و مرج، شبکه اجتماعی کلاب هاوس می‌تونه بهترین شبیه‌ساز مجازی کلاس‌های حضوری در دوران پاندمی یا حتی بعد از اون باشه.

جدیدترین امکان کلاب هاوس

تو جدیدترین آپدیت کلاب هاوس سازندگان این شبکه اجتماعی امکان کسب درآمد رو برای مادریتورها فراهم کرده. البته این ویژگی فعلاً به صورت آزمایشی ارائه شده و به این صورته که افراد می‌تونن تو تنظیمات خودشون قابلیت پرداخت وجه رو فعال کنن تا اگه کسی دوست داشت، در ازای دریافت اطلاعات مفید از مدیران یک روم به اون‌ها پول پرداخت کنه. کلاب هاوس گفته که در آپدیت‌های بعدی قابلیت تهیه بلیط برای ورود به روم‌ها اضافه می‌شه که می‌تونه فرصت درآمدزایی خوبی برای افرادی باشه که تخصص خودشون رو آموزش می‌دن.